CDA

Albert Jan Maat: Financiering bse nog lang niet rond

Op 31 januari stelde de Europese Commissie een aanvullende begroting op van ruim ¤ 900 miljoen. Volgens CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat, rapporteur voor de aanvullende landbouwbegroting, ziet de Europese Commissie een groot aantal punten over het hoofd. Maat doet in zijn rapport een aantal voorstellen om een stevige financiële basis te leggen ter bestrijding van de bse-crisis.

Volgens Maat rekent de Europese Commissie onterecht met meevallers op de landbouwbegroting door een kunstmatig lage euro-koers te hanteren. Ook heeft de Commissie geen rekening gehouden met de enorme kosten die noodinterventie voor rundvlees met zich meebrengt. In Duitsland heeft men deze regeling inmiddels moeten toepassen na een vrije val van de prijs voor jonge stieren. De uitgaven zullen dus waarschijnlijk nog sterk oplopen. Volgens Maat steken de Commissie en de Raad hun kop in het zand voor de naderende begrotingscrisis en moet er op korte termijn een fundamenteel debat plaatsvinden over voedselveiligheid en de financiering daarvan.

Maat heeft voor de aanvullende landbouwbegroting 2001 een aantal voorstellen ingediend. Hij geeft vier alternatieven ter financiering van de crisismaatregelen.
Allereerst kan men denken aan het wijzigen van de financiële perspectieven, ook kan men verder gaan bezuinigen in de lopende begroting om meer geld over te houden. Deze twee alternatieven acht Maat politiek niet haalbaar.

Krachtige aanpak
Albert Jan Maat geeft de voorkeur aan een systeem van aanvullende financiering in de vorm van een consumentenheffing op vlees, bijvoorbeeld via een BTW heffing op vlees en strafkortingen op de EU-bijdrage aan testen en opkoop indien lidstaten de uitvoering van Europese BSE-maatregelen niet op orde hebben.

Als vierde mogelijkheid noemt hij een wijziging van de cofinanciering. Wijziging van die verdeelsleutel kan echter opnieuw leiden tot eigengereid gedrag van de lidstaten ten koste van een gezamenlijke aanpak. Dat heeft vooral in Duitsland geleid tot een desastreuze situatie. Daarom acht Maat deze oplossing minder bruikbaar voor een krachtige aanpak.

Maat: "Het is duidelijk dat het plafond van de Financiële Perspectieven binnenkort wordt bereikt. De Europese Commissie doet een gevaarlijke rekenexercitie door een besparing van ¤245 miljoen op te voeren op grond van een kunstmatige lage euro-koers. Op korte termijn zullen knopen doorgehakt moeten worden. De landbouwcommissie stemt op 26 februari over mijn voorstellen."