Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage

Vuurwerkbesluit

Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 5-02-2001

PERSBERICHT VAN DE GRIFFIER, BUITEN VERANTWOORDELIJKHEID VAN HET COLLEGE

5 februari 2001

Is het Vuurwerkbesluit van toepassing op levering aan tussenpersonen van "groot vuurwerk" dat uiteindelijk bestemd is voor particulier gebruik?

Op dinsdag 6 februari doet de Hoge Raad (Strafkamer) uitspraak in zaak nr. 00030/00.
Het Gerechtshof te Leeuwarden heeft verzoeker tot cassatie, de verdachte, veroordeeld tot 60 uren onbetaalde arbeid wegens overtreding van art. 24 van de Wet milieugevaarlijke stoffen. Het Gerechtshof achtte bewezen dat hij samen met een ander opzettelijk aan diverse personen (tussenhandelaren en particulieren) zgn. groot vuurwerk had door- en afgeleverd. Het ging onder meer om celebration crackers die ook wel bekend staan als chinese rollen en ratelbanden en die gedeeltelijk bestaan uit aluminiumpoeder.

Groot vuurwerk wordt ook wel aangeduid als professioneel of deskundigenvuurwerk. Het is bedoeld om te worden afgestoken door deskundigen en professionals bijvoorbeeld tijdens evenementen en manifestaties.
Zogenaamd klein vuurwerk of particulier of consumentenvuurwerk is primair bedoeld om te worden afgestoken door particuliere gebruikers, bijvoorbeeld tijdens de jaarwisseling.

Het bovenvermelde art. 24 van de Wet milieugevaarlijke stoffen is uitgewerkt in het Vuurwerkbesluit Wet milieugevaarlijke stoffen en in de Regeling nadere eisen aan vuurwerk. Op grond van Besluit en Regeling mag particulier vuurwerk slechts zwart buskruit bevatten en dus geen aluminiumpoeder. In voorschriften van later datum komen deze en ander bepalingen die in deze zaak van toepassing zijn terug.

Het Vuurwerkbesluit bepaalt dat het Besluit niet van toepassing is op vuurwerk dat niet voor particulieren is bestemd. Mede op grond van deze bepaling heeft de raadsman van verdachte bij het Gerechtshof en in cassatie aangevoerd dat het Besluit dus in deze zaak niet van toepassing is, omdat het hier ging om groot vuurwerk dat niet is bestemd voor particulieren, maar voor professionals.

Het Gerechtshof heeft die redenering van de hand gewezen omdat het Vuurwerkbesluit de duidelijke strekking heeft het aantal ongevallen waarbij particuliere gebruikers zijn betrokken terug te dringen en op meer doeltreffende wijze tegen illegale vuurwerkhandel te kunnen optreden en de verdachte duidelijk de bedoeling had het groot vuurwerk aan particulieren af te leveren en dat ook daadwerkelijk had gedaan.

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad, mr. Machielse, heeft in zijn conclusie de Hoge Raad geadviseerd het beroep te verwerpen.