Gemeente Delfzijl

Keywords: jaarverslag, bezwaar- en beroepschriften

INFORMATIE

06-02-2001

Jaarverslag commissie voor de bezwaar- en beroepschriften

De commissie voor de bezwaar- en beroepschriften heeft een jaarverslag van haar werkzaamheden in het jaar 2000 opgesteld om de verschillende bestuursorganen inzicht te geven in onder meer de werkwijze van de commissie.

In 2000 zijn in totaal 69 bezwaarschriften ter advisering voorgelegd aan de commissie. Dit betekent een verdubbeling van het aantal bezwaarschriften ten opzichte van het jaar 1999. In 24 gevallen adviseerde de commissie de bezwaren gegrond te verklaren.

Met betrekking tot 29 zaken heeft de commissie geadviseerd de bezwaren ongegegrond te verklaren. In 3 zaken heeft de commissie geadviseerd de bezwaren niet ontvankelijk te verklaren.

In het jaarverslag doet de commissie richting het gemeentebestuur de volgende aanbevelingen c.q. opmerkingen:

Het percentage gegronde bezwaren (43 procent) zal de komende jaren moeten dalen. Ook moet dan gestreefd worden naar een verbetering in kwaliteit van de primaire besluitvorming;

De termijn voor de afhandeling van een bezwaarschrift kan door het sneller toezenden van de relevante stukken door de functionele afdeling aan het secretariaat van de commissie verkort worden. Bovendien moet naar het oordeel van de commissie de termijn tussen ontvangst van het advies van de commissie en de beslissing van het college van burgemeester en wethouders op het bezwaarschrift verkort worden.

Uit het feit dat slechts 8 procent van de bezwaarmakers in beroep is gegaan tegen de beslissing op het bezwaarschrift kan worden geconcludeerd, dat de beoogde zeefwerking van de bezwaarschriftprocedure lijkt te werken.

Het jaarverslag is openbaar. Een exemplaar van het jaarverslag ligt bij de balie in het gemeentehuis.

__

Nadere inlichtingen over dit bericht verstrekt mevrouw E. Boersma, telefoon 0596-639995.