Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Provincie Zuid-Holland en gemeente Den Haag sluiten arrangement voor samenwerking

Gezamenlijk persbericht

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en b. en w. van Den Haag hebben in een arrangement vastgelegd dat zij op een aantal terreinen meer gaan samenwerken. Het arrangement, dat dinsdag 6 februari in Den Haag is ondertekend door de Commissaris van de Koningin de heer J. Franssen en burgemeester W.J. Deetman, bevat afspraken op de terreinen van ruimtelijke ordening, groen, verkeer en vervoer, economie, onderwijs, cultuur, welzijn en het grote-stedenbeleid. Op deze gebieden gaat de provincie een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Den Haag als centrumstad, mede in relatie tot de ontwikkeling van de Haagse regio. Het is een uitwerking van het grote-stedenbeleid waarbij provincie en gemeente gezamenlijk optrekken.

GS van Zuid-Holland en b. en w. van Den Haag betrekken het Stadsgewest Haaglanden zoveel mogelijk bij de afspraken die ze gemaakt hebben. De tekst van het arrangement wordt ter goedkeuring voorgelegd aan Provinciale Staten van Zuid-Holland en de gemeenteraad van Den Haag.

Het arrangement bevat afspraken over ongeveer 35 onderwerpen. Een greep daaruit:

*

In het nieuwe streekplan van de provincie voor Zuid-Holland West zal de bundeling van grootstedelijke voorzieningen in Den Haag als centrumstad van de regio Haaglanden beklemtoond worden. Een centraal punt daarin is de realisatie van Hoog Hage.

*

Den Haag en de provincie werken samen aan de realisering van groenplannen in en om de stad.

Infrastructuur en bedrijfsterreinen

Andere onderwerpen in het arrangement betreffen infrastructuur en bedrijfsterreinen:

*

Bereikbaarheidsoffensief Randstad (BOR). Provincie, de gemeente Den Haag en het Stadsgewest Haaglanden stellen zich coöperatief op bij de voorbereiding en uitvoering van de plannen. Er zijn afspraken gemaakt over:


* de realisering van Randstadrail en Agglonet

* betere bereikbaarheid van het centrum van Den Haag door onder meer mogelijk nieuwe aansluitingen op het rijskwegennet via een Trekvlietracé / Mercuriustracé


* maatregelen tegen sluipverkeer bij het plaatsen van tolpoorten.

*

Samen zetten de provincie en de gemeente Den Haag zich in voor herstructurering van bedrijfsterreinen. De Binckhorst heeft daarbij prioriteit met het oog op de ontwikkeling van Hoog Hage.

Onderwijs, zorg en cultuur

Voorts zijn afspraken gemaakt over onderwerpen op het gebied van zorg en cultuur:

*

De provincie steunt de verdere ontwikkeling van de kennis infrastructuur, in het bijzonder inzake het beroepsonderwijs.
*

De provincie en de gemeente Den Haag zijn samen verantwoordelijk voor de realisatie van de regiovisies gehandicaptenzorg, medisch curatieve zorg, ouderenzorg en geestelijke gezondheidszorg.
*

De provincie steunt Den Haag in het streven van de gemeente om het bereik van Haagse culturele voorzieningen te vergroten.
* Nagegaan wordt of gelijktijdig met de tentoonstelling Beelden op het Voorhout ook op het terrein van het provinciehuis een beeldententoonstelling kan komen.

6 februari 2001

last update: 6 februari 2001 ;pag.: 5808; auteur: 77 6 februari 2001 - pag. 5808 - 77