Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Gemeente onderzoekt verbouwingsmogelijkheden Theater Dilligentia

Theater Diligentia is aan een ingrijpende renovatie toe. Het college van b & w onderkent het belang van Diligentia als prominent kleinkunsttheater aan het Lange Voorhout. Op initiatief van wethouder van Financiën en Cultuur mevrouw drs. Louise E.J. Engering-Aarts stelt het college voor te onderzoeken of het theater een toekomst kan worden geboden. Daarom worden verschillende varianten voor een eventuele verbouwing uitgewerkt. De gemeente vervult hierbij de rol van opdrachtgever.

Diligentia vertoont achterstallig onderhoud, zowel bouwkundig als installatietechnisch. Daarnaast voldoet het gebouw niet aan Arbo-eisen. Diligentia kan bovendien niet verder functioneren als volwaardig kleinkunsttheater. De nodige voorzieningen ontbreken, wat bekende artiesten ervan weerhoudt in Diligentia op te treden. De druk op de exploitatie neemt daardoor toe en de positie komt geleidelijk aan in het geding. Het wegwerken van het achterstallig onderhoud en de mogelijke verdere modernisering is van belang om Diligentia als toptheater te behouden.

Het college van b & w heeft in een eerder stadium al f. 0,8 mln. gereserveerd als voorbereidingskrediet. Dit budget wordt nu gebruikt om mogelijke varianten voor verbetering uit te werken tot een definitief ontwerp. De varianten variëren van het wegwerken van achterstallig onderhoud en voldoen aan de arbo-eisen tot een volledig nieuwe toneeltoren. De kosten van de meest realistische varianten, zoals deze door het IngenieursBureau Den Haag in opdracht van het bestuur van Diligentia zijn opgesteld, bedragen tussen de f. 5,3 mln. en f. 19,5 mln.

Gelet op de gemeentelijke financiele betrokkenheid bij de eventuele verbouwing zal de gemeente als opdrachtgever fungeren. Met de eigenaar van het gebouw, de Maatschappij Diligentia, wordt overlegd over de overdracht van het pand aan de gemeente. Het bestuur van Diligentia is op zoek naar sponsors om bij te dragen aan het proces van verbetering.

Na uitwerking van de varianten tot een definitief ontwerp, zal een keuze gemaakt worden. Naar verwachting is dit omstreeks augustus van dit jaar. Vervolgens zal een voorstel voor financiering gemaakt worden.

Het voorstel wordt behandeld in de vergadering van de Commissie Cultuur op 15 februari en daarna in de Raadsvergadering van 8 maart a.s.

6 februari 2001

last update: 6 februari 2001 ;pag.: 5805; auteur: 77 6 februari 2001 - pag. 5805 - 77