Rijksuniversiteit Groningen

31 jan 2001

Persinformatie-logo

Nummer 11 30 januari 2001

Periode 8 t/m 14 februari
Russische literatuur tussen 1850 en 1935 steeds kinderlijker ONDERZOEK
Russische literatuur tussen 1850 en 1935 steeds kinderlijker AGENDA
De wereld van inheemse volken
Quantummechanica: elektromagnetisme
De vrije wil
Politieke en economische ontwikkelingen in Japan 100 jaar wetenschapsfilosofie: De Wiener Kreis Vrijheid bij het kiezen van een statistische methode

Russische literatuur tussen 1850 en 1935 steeds kinderlijker

De Russische literatuur is een kinderrijke literatuur. De meeste schrijvers hebben wel een verhaal, novelle of roman gewijd aan het kind en/of de kinderjaren. Slavist drs. Ben Wiegers constateert dat het kinderlijk perspectief in de Russische literatuur in de periode tussen 1850 en 1935 alsmaar kinderlijker is geworden. Hij bestudeerde de evolutie van het kinderlijk perspectief in Russisch verhalend proza uit die periode. Op 8 februari 2001 promoveert hij aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"Je ziet dat rond 1850 het perspectief van het kinderlijk personage nog ondergeschikt is aan het dominante perspectief van de volwassen verteller", zegt Wiegers, "Maar in de loop der jaren treedt de verteller steeds meer naar de achtergrond en gaat het perspectief van de kinderlijke held het verhaal steeds meer bepalen. Vanaf het eind van de jaren twintig zien we dat ook de verteller, en daarmee de vertelling zelf, kinderlijk wordt." Wiegers stelt dat deze algehele 'infantilisering' gezien moet worden als een uiting van angst en pessimisme over het maatschappelijke en artistieke klimaat in stalinistisch Rusland.

De promovendus beschrijft de evolutie van het kinderlijk perspectief aan de hand van verhalen van de schrijvers Leo Tolstoj, Anton Tsjechov, Boris Pasternak, Daniil Charms en Andrej Platonov. De vijf verhalen zijn representatief voor de verschillende stijlperioden. Op deze manier bracht de promovendus de evolutie van het kinderlijk perspectief in kaart: terwijl in Tolstojs 'Kinderjaren' (1852) de volwassen verteller een dominante rol speelt, zijn in Platonovs 'Semjon' (1927/1936) zowel de verteller als de personages -ook de volwassenen- kinderlijk. Wiegers keek naar de functie en betekenis van het kind en van het kinderlijk perspectief in de betreffende tekst, naar de relatie tussen het kinderlijk perspectief en de vertelinstantie en naar de mate waarin het kinderlijk perspectief ook daadwerkelijk kinderlijk is. Om dat laatste te bepalen, maakte hij onder meer gebruik van de theorieën van kinderpsycholoog Jean Piaget en van voorbeelden uit de Russische kinderfolklore. Met een speciaal voor zijn onderzoek aangepast model, wist Wiegers vast te stellen hoe de kinderlijke held in elk van de vijf verhalen tijd en ruimte beleeft, hoe hij tegen zijn wereld aankijkt en wat zijn kennis en taalgebruik zijn. /ImK

Wiegers (Groningen, 1965) studeerde Slavische taal- en letterkunde aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Slavische taal- en letterkunde, in opdracht van de onderzoeksschool Rudolf Agricola (tegenwoordig Instituut voor
Cultuurwetenschappelijk Onderzoek Groningen, ICOG). Momenteel is hij werkzaam als revisor en vertaler bij Wilkens c.s. in Leiderdorp.

Meer informatie over deze promotie

Onderzoek

Promotie

Russische literatuur tussen 1850 en 1935 steeds kinderlijker

Zie voorpagina.

Datum en tijd

donderdag 8 februari 2001, 16.00 uur

Promovendus

H.B.M. Wiegers, tel. (071)581 12 11 (werk)

Proefschrift Handelsuitgave

The child and the childlike in Russian narrative literature (1850-1935)
Shaker Publishing, ISBN 90-423-0138-4. Prijs: f 79,-.

Promotor

prof.dr. J.J. van Baak

Faculteit

letteren

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Agenda

Tentoonstelling

De wereld van inheemse volken

Inheemse volken, zoals de Indianen uit het Amazonegebied, de Aborigines uit Australië, de Inuit uit Canada of de Papua's van West Nieuw Guinea, merken steeds meer dat de kleiner wordende wereld invloed op hun leven heeft. Op de tentoonstelling 'De wereld van inheemse volken' wordt aan de hand van onderwerpen als mijnbouw, energie, toerisme, identiteit en beeldvorming deze invloed in beeld gebracht.

De tentoonstelling is ontwikkeld door het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken te Amsterdam, naar een concept van de kunstenaar Bart Corduwener. Daarnaast wordt met foto's van de Stichting 'Artic Peoples Alert' te Den Haag speciale aandacht besteed aan de Nenets, een rendiervolk uit Noord-Rusland.

Data

8 februari t/m 25 maart 2001

Titel

De wereld van inheemse volken

Plaats

Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw, Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 104, Groningen

Openingstijden

di t/m vr 10.00 - 16.00 uur; za en zo 13.00 - 17.00 uur

Informatie

tel. (050)363 57 91

Lezingenserie

Quantummechanica: elektromagnetisme

Elektrische en magnetische verschijnselen waren al bekend bij de Grieken, maar ook op dit gebied kwam serieus onderzoek pas omstreeks 1600 op gang; het duurde tot het eind van de 19de eeuw voor men deze uiterst gecompliceerde verschijnselen onder de knie had. Het resultaat wordt samengevat in de beroemde vergelijkingen van Maxwell. De grote ontdekking was dat elektromagnetische trillingen zich als golven door de lege ruimte kunnen voortplanten en dat licht zo'n elektromagnetische trilling is. De theoretische (om nog maar niet te spreken van de praktische) betekenis van het elektromagnetisme is enorm. Rond de eeuwwisseling was het fysische wereldbeeld dat van elektrisch geladen atomaire materie-deeltjes, in onderlinge wisselwerking via elektromagnetische velden, in een verder lege ruimte, en dit alles volgens de wetten van Newton en Maxwell. De fysica leek af te zijn!

Prof.dr. Jan Hilgevoord studeerde theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op een proefschrift over causaliteit in de relativistische quantumveldentheorie.

Datum en tijd

donderdag 8 februari 2001, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

Prof.dr. Jan Hilgevoord

Titel

Serie

Elektromagnetisme

Quantummechanica - Van Aristoteles tot de schildpad

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Lezing

De vrije wil

De serie van acht 'Paradisolezingen' staat dit jaar in het teken van de vrije wil. Op zondag 11 februari houdt professor Den Boer van de RUG binnen dit kader een lezing over biologische psychiatrie.

Hoe vrij is de mens bij het bepalen van wat hij wel of niet wil doen? Bestaat vrije wil, of wordt ieders bestaan in grote mate bepaald door de sociale omgeving en door wetmatigheden van de natuur, de evolutie en de genen die onze erfelijke bepaaldheden overdragen? Na de lezing volgt een debat over de inhoud en de implicaties van de voordracht.

Datum en tijd

zondag 11 februari 2001, 11.00 uur

Spreker

prof.dr. J.A. den Boer, hoogleraar Biologische psychiatrie, RUG

Titel

Serie

Biologische psychiatrie

Paradiosolezingen 2001

Plaats

Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam

Organisatie

Informatie

NWO i.s.m. de K.L. Poll Stichting voor Onderwijs Kunst & Wetenschap en de VPRO

K.L. Poll Stichting, tel. (020)623 54 51

Symposium

Politieke en economische ontwikkelingen in Japan

Persbericht volgt.

Datum en tijd

maandag 12 februari 2001, 15.30 uur

Spreker

prof.dr. Karel van Wolferen, Universiteit van Amsterdam

Titel

The conceptual challenge of 21st century Japan

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Organisatie

Informatie

Center for Japanese Studies, RUG

Marloes van der Weij, tel. (050)363 79 87

Lezingenserie

100 jaar wetenschapsfilosofie: De Wiener Kreis

In de serie '100 Jaar Wetenschapsfilosofie' spreekt een viertal Groninger filosofen over vragen als Wat kunnen wij weten? Wat is wetenschap? Hou verhouden zich wetenschap en waarheid? Wat is wetenschappelijke vooruitgang? Deze week spreekt Jeanne Peijnenburg over 'De Wiener Kreis'.

In het begin van de twintigste eeuw is Wenen het toneel van een omvangrijke culturele kentering. Kokoschka veegt de vloer aan met tradities in de schilderkunst, Adolf Loos zet met het Bauhaus de architectuur op haar kop, de componist Schönberg introduceert zijn twaalftoonstelsel, de schrijver Musil zijn Der Mann ohne Eigenschaften, en de journalist Karl Kraus ontziet niets en niemand in zijn venijnige eenmansblad Die Fackel. "Musik soll nicht schmücken, sie soll wahr sein", schrijft Schönberg, en daarmee is de geesteshouding van al deze revolutionaire kunstenaars getoonzet. Allemaal verzetten ze zich op hun eigen terrein tegen het extreme estheticisme van de Weense samenleving, tegen de weelderige ornamenten en gekunstelde façades die de werkelijkheid van corruptie en geestelijke armoede aan het oog moeten onttrekken.

In de filosofie is deze rebelse houding uitgedrukt door de Wiener Kreis, een groep wetenschappers en filosofen die ageren tegen de huns inziens irrationalistische bewegingen in de speculatieve filosofie. Volgens de Kreis-leden zijn veel klassiek metafysische problemen slechts het gevolg van verward taalgebruik. In 1929 treedt de groep officieel naar buiten met het manifest Wissenschaftliche Weltauffassung: der Wiener Kreis. Een nieuwe filosofische stroming is geboren: het Logisch Positivisme. Een nieuw filosofisch vak ziet het licht: de wetenschapsfilosofie.

Jeanne Peijnenburg is universitair hoofddocent aan de Faculteit der Wijsbegeerte in Groningen. Zij studeerde Nederlands en filosofie in Groningen, Nijmegen en Amsterdam. Haar proefschrift, Acting Against One's Best Judgement, is een wetenschapsfilosofisch onderzoek naar de aard van irrationele handelingen. Ze is redacteur van het 'Algemeen Nederlands Tijdschrift voor Wijsbegeerte' en voorzitter van de 'Groninger Stichting voor Wijsbegeerte'.

Datum en tijd

maandag 12 februari 2001, 16.30 - 17.30 uur

Spreker

Jeanne Peijnenburg

Titel

Serie

De Wiener Kreis. Geen opsmuk, maar waarheid

100 jaar wetenschapsfilosofie - in hoofdlijnen en kopstukken

Plaats

Ubbo Emmiuszaal, Oude Boteringestraat 44, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050)363 54 63, www.rug.nl/studium

Oratie

Begin pagina

Vrijheid bij het kiezen van een statistische methode

Een samenvatting van de rede is onder embargo verkrijgbaar bij het secretariaat van de afdeling Interne en Externe Betrekkingen, tel. (050)363 54 46.

Datum en tijd

dinsdag 13 februari 2001, 16.30 uur

Spreker

prof.dr. H.A.L. Kiers, leeropdracht psychometrie, in het bijzonder de analyse van meerweggegevens

Titel

Leven in onzekerheid en eenvoud

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Begin pagina