Gemeente Enschede

Enschede komt met aanvullende begroting 2001:
rekening houden met de effecten van de vuurwerkramp.

Enschede, 8 februari 2001

Als de gemeenteraad het groene licht geeft zal er ruim 52 miljoen extra beschikbaar komen in de begroting ter aanvulling van de gemeentebegroting 2001. Hiertegenover staan reeds toegezegde rijksbijdragen ter grootte van bijna 28 miljoen, zodat een saldo resteert van ruim 24 miljoen. Van dit bedrag komen structureel 5 miljoen ten laste van de gemeente zelf en kan 19 miljoen worden verhaald op art. 25. In deze begroting zijn de lasten die betrekking hebben op de wederopbouw van het gebied nog niet opgenomen. Daarvoor loopt een afzonderlijk traject.

In de aanvullende begroting zijn de effecten van de vuurwerkramp gesplitst in drie categorieën.


1. Correcties op de reguliere begroting als gevolg van de vuurwerkramp door areaalinkrimping: dus minder opbrengsten en kosten ten gevolge van het verlies van aantal adressen. Dit is een autonoom gegeven, een puur technische correctie en niet beïnvloed door het beleid van de gemeente.
2. Extra lasten die direct het gevolg zijn van de vuurwerkramp, maar niet behoren tot de reguliere begroting. De ramingen die onder deze categorie vallen, zijn in principe kosten die gedekt kunnen worden door een rijksbijdrage gebaseerd op artikel 25 van de Rampenwet. Dit is inclusief de afhandeling van de regelingen voor de slachtoffers door de stichting LASER.

3. Beleidsintensiveringen. Deze zijn gebaseerd op besluiten van B&W, bijvoorbeeld extra aanscherping ruimtelijk beleid, verdere professionalisering van de brandweer, intensivering vergunningenbeleid


uitbreiding van de ploegomvang voor de 24-uurs paraatheid van de brandweer; intensivering aanpak risicovolle bedrijven.

Voor de daadwerkelijke invulling van de voorgenomen beleidsintensiveringen worden gedetailleerde en nader onderbouwde voorstellen opgesteld.

Gelet op deze nog te verwachten onderbouwing, alsmede de hoogte van de bedragen en de mogelijke consequenties die nog voortvloeien uit de commissie Oosting wordt aan de gemeenteraad voorgesteld een projectgroep in te stellen, onder leiding van een extern aan te trekken projectleider, die invulling geeft aan de aangegeven beleidsintensiveringen.