Gemeente Capelle a/d IJssel

Topdrukte bij belastingen

Bij de Unit Belastingen, Invordering en het informatiecentrum is het op dit moment erg druk. Vorige week ontvingen alle Capellenaren twee witte enveloppen met de aanslag gemeentelijke heffingen en de kennisgeving Wet Waardering Onroerende Zaken (ook wel WOZ-beschikking genoemd). Maar liefst tweemaal 30.000 keer viel de aanslag en de kennisgeving op de deurmat. Na het versturen van de WOZ-beschikkingen en de gecombineerde aanslag gemeentelijke heffingen met daarop voor het eerst de reinigingsrechten vermeld, kwam er een stroom van honderden telefoontjes op gang. De medewerkers van de Unit Belastingen, Invordering en het informatiecentrum verzorgen hierbij de eerste opvang. Naast verzoeken om kwijtscheldingsformulieren moesten zij veelvuldig uitleggen wat de WOZ betekent, wat de relatie is met de OZB en of de gemeente een taxatieverslag van de woning op wilde sturen.

Bij naar schatting 0,8% van de aanslagen gaat iets mis. Dit kan bijvoorbeeld een verkeerde adressering zijn of een echtscheiding die nog niet in het bestand is verwerkt. Tot 17 januari heeft de Unit Belastingen alle gegevens geactualiseerd.

In totaal krijgt de gemeente 21.167.000 aan onroerende zaakbelastingen binnen. Voor rioolrechten is de opbrengst 8.463.000 en voor reinigingrechten 10.945.000. De honden in Capelle leveren 409.020 op. Naar verwachting komen in 2001 2.300 gezinnen in aanmerking voor kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen. Ongeveer 500 gezinnen moeten zelf een aanvraag indienen bij de gemeente. 1.860 cliënten uit het bestand van Sociale Zaken hebben automatisch recht op kwijtschelding. Omdat de gemeente nu ook de inning van de Reinigingsrechten van Eneco heeft overgenomen, geldt deze automatische kwijtschelding ook voor de Reinigingsrechten.