CDA

Op verzoek van Siem Buijs volgende week spoeddebat over vangstverbod kabeljauw

De vaste kamercomissie voor Visserij houdt op verzoek van Tweede Kamerlid Siem Buijs volgende week een spoeddebat over het tijdelijke vangstverbod voor kabeljauwvissers in de Noordzee.

Gisteren bleek dat staatssecretaris Faber zich bij het verbod, waartoe de Europese Commissie heeft besloten, heeft neergelegd. Dat betekent dat tussen 14 februari en 1 mei in bepaalde delen van de Noordzee geen kabeljauw meer mag worden gevangen.

Faber zegt het verbod te betreuren, maar is niet van plan de kabeljauwvissers een schadevergoeding te geven. Siem Buijs is van mening dat de staatssecretaris bij de Europese Commissie had moeten aandringen op een schaderegeling. Nu is gebleken dat de Europese Commissie geen schadevergoeding geeft, vindt Buijs dat de staatssecretaris hiervoor moet zorgen.

Schadevergoeding voor kabeljauwvissers Nederlandse verantwoordelijkheid Siem Buijs: "We hebben vorige week een overleg met de staatssecretaris gehad en de boodschap was duidelijk. Faber moest opnieuw gaan onderhandelen met haar Europese collega`s. De Nederlandse vissers worden onevenredig zwaar getroffen door dit vangstverbod. Terwijl in andere gebieden waar de kabeljauw zich voortplant, bij de Engelse kust bijvoorbeeld, gewoon doorgevist mag worden. Daarnaast is ook te verwachten dat er grote problemen zullen ontstaan bij de visafslag, de visverwerking en in de vishandel. De effectiviteit van het verbod wordt daardoor betwijfeld. Het is onomstreden dat er wat moet gebeuren om de kabeljauwstand te redden, maar dat mag niet eenzijdig op het bordje van de Nederlandse vissers komen te liggen. Bovendien is het redelijk om de getroffen vissers een schadeloosstelling te geven. Dat is bijvoorbeeld indertijd ook gebeurd toen Europa de sardientjesvangst tijdelijk stillegde. Faber heeft slecht onderhandeld in Brussel, ze had minimaal een schadevergoeding moeten afdwingen. Daardoor is het een Nederlandse verantwoordelijkheid geworden om de vissers tegemoet te komen."

"Na afloop van de tien verbodsweken moet worden vastgesteld welke schade de vissers hebben gelopen, doordat zij verder hebben moeten varen en minder vangst hebben gehad, maar ik wil nu al een toezegging van de Staatssecretaris dat de schade wordt vergoed," aldus Siem Buijs.