Volksunie

Stevaert 'onderzoekt' klacht Europese Commissie (08/02/01)

De Vlaamse regering neemt acte van de brief van Europees Commissaris Margot Wallström waarin de plannen voor de havenuitbreiding op Linkeroever in strijd worden geacht met drie Europese richtlijnen. Minister Stevaert zal de komende maanden de administratie de opdracht geven de klachten te onderzoeken. Hij wordt immers verzocht binnen de twee maand commissaris Wällstrom van antwoord te dienen. Dit is het antwoord van de Vlaams minister Stevaert op de actuele vraag van Dirk De Cock, Vlaams volksvertegenwoordiger (VU&ID) in het Vlaams Parlement op woensdag 7 februari jl. De 34-pagina lange brief van Wällstrom is immers voor de Belgische overheid (en dus het Vlaams Gewest) ronduit vernietigend. De kritieken, die wij reeds maandenlang laten weerklinken i.v.m. de problematiek linkeroever en Doel, komen nu stuk voor stuk terug : de onduidelijkheid over de natuureffecten bij de uitdieping van de Westerschelde, de vraag naar een eengemaakt Vlaams havenbedrijf, het ontbreken van een overzicht van cumulatieve en grensoverschrijdende milieueffecten, de toekomstige transportproblemen, het achteropblijven van de inbreiding in de haven, de totale containercapaciteit,
Nadat op 31 januari jl. de auditeur van de Raad van State opnieuw de schorsing van de vergunning van het Deurganckdok vroeg, is dat weeral een tegenslag voor het Gemeentelijk Antwerps Havenbedrijf op korte tijd. Volgens de auditeur had een nieuw openbaar onderzoek de tweede bouwvergunning moeten voorafgaan.
Rest nog de vraag of de objectieve klacht weer genegeerd zal worden, t.v.v. het grootkapitaal van de Antwerpse havenlobby. Of zal men eindelijk eens de klacht naar inhoud bekijken ? We zullen er echter op toezien dat de bevoegde minister(s) in het Vlaams Parlement verantwoording afleggen.

Dirk De Cock

Auteur:
VU&ID-fractie Vlaams Parlement
Dirk De Cock - Vlaams volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Peter Buysrogge
Telefoon: 02/552.93.14
Fax: 02/552.93.63
E-post: Peter.Buysrogge@vlaamsparlement.be