Volksunie

Bert Anciaux lanceert culturele vuurtorens in Vlaanderen (08/02/01)

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux lanceert samen met de Nederlandse minister Rick van der Ploeg een nieuwe regeling om de uitwisseling van voorstellingen op het gebied van de podiumkunsten tussen Vlaanderen en Nederland te bevorderen: de vuurtorens.

In het kader van de Vlaams-Nederlandse samenwerking, werd in 1976 de subcommissie podiumkunsten ingesteld om een beleid te ontwikkelen dat tot doel had de uitwisseling van theaterproducties in beide landen te stimuleren. Aangezien deze regeling in de praktijk niet meer optimaal werkte is, o.a. op initiatief van het veld, gekozen voor een ander opzet. Op grond van de evaluatie van het uitwisselingssysteem en de besprekingen met verschillende partners, is er gekozen voor concentratieplaatsen of concentratieprojecten, zowel in Vlaanderen als in Nederland: de zogenaamde vuurtorens.

De functie van de vuurtoren is in de eerste plaats het tonen van een actueel aanbod uit het andere land. Hij zal een regiofunctie vervullen en zich richten op kwaliteitsaanbod van jonge kunstenaars of groepen. Door deze geconcentreerde spreiding hopen de respectieve ministers dat er continuïteit geboden wordt in het aanbod, en dat via goede publiciteit een publieksbinding zal ontstaan, waardoor een beter rendement wordt verwacht van de beschikbare middelen. Bovendien wordt verwacht dat de vuurtorens onderling samenwerken en een rol vervullen in de aanmaak en afzet van co-producties. Een bijzondere taak hierin krijgt het Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond in Amsterdam, dat een coördinerende rol zal spelen in de netwerkfunctie en de gemeenschappelijke aanpak.

De werkgroep Podiumkunsten van de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland maakte een selectie uit de aanvragen en formuleerde een advies aan beide ministers.

Langs Vlaamse zijde heeft Vlaams minister Bert Anciaux beslist om zeven vuurtorens aan te duiden, met elk een subsidie van 500.000 Bef per jaar, vanaf 2001. Niettegenstaande de commissie slechts zes initiatieven heeft geadviseerd, besliste minister Anciaux om, op basis van het ingediende dossier, De Kortrijkse Schouwburg bijkomend te erkennen omdat op die manier een beter geografisch evenwicht wordt bereikt en wordt tegemoet gekomen aan de reële nood van een vast ankerpunt in West-Vlaanderen. Er worden contracten gesloten voor vier jaar, maar jaarlijks wordt de werking van de vuurtorens geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd. Een rapportering van alle activiteiten en het verzamelen van gegevens moeten leiden tot effectmeting op langere termijn.

De Vlaamse vuurtorens zijn:

Kunstencentrum Vooruit, Gent

STUC en CC Leuven

De Warande, Turnhout

Monty, Antwerpen

Bronks, Brussel

CC Hasselt

De Kortrijkse Schouwburg

Auteur:
VU&ID-minister Bert Anciaux
Kabinet van de Vlaams minister van Cultuur

Meer informatie:
Contactpersoon: Koen T'Sijen
Telefoon: 02/553.28.11
E-post: koen.tsijen@vlaanderen.be