Ministerie van Defensie


EAG-bijeenkomst Den Haag

Luchtmacht officieel lid European Air Group

08-02-2001

Op het hoofdkwartier van de luchtmacht in Den Haag is vanmiddag de Nederlandse toetreding tot de European Air Group officieel bekrachtigd. De European Air Group is een samenwerkingsverband van zeven Europese luchtmachten (Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland, Italië en België). De ceremonie werd ondermeer bijgewoond door minister Frank de Grave van Defensie, die stelde dat de samenwerking binnen de European Air Group uitstekend past binnen het in Helsinki afgesproken streven de Europese defensie-identiteit te versterken. Afgezien van de officiële toetreding van ons land, werden in Den Haag ook twee belangrijke besluiten genomen voor de samenwerking op het gebied van luchttransport en het tanken in de lucht.

De European Air Group is voortgekomen uit een in 1995 opgericht Brits-Frans samenwerkingsverband. Doelstelling is de samenwerking tussen de deelnemende landen te versterken. Het hoofdkwartier van de organisatie is in de Engelse plaats High Wycombe gevestigd en bestaat uit zo'n dertig militairen uit de zeven landen. Nederland is sinds 19 januari van dit jaar volwaardig lid van de organisatie. Voordien was ons land enige tijd waarnemend lid. De gastheer van de bijeenkomst in Den Haag, luchtmachtbevelhebber luitenant-generaal Dick Berlijn stelde dat de Nederlandse toetreding tot de European Air Group de geschiedenis in zal gaan als een belangrijk moment voor de Koninklijke Luchtmacht.

Voorafgaande aan de toetredingsceremonie bespraken de deelnemers de uitkomsten van een studie naar de mogelijkheden om het Europese tekort aan luchttransport- en tankercapaciteit aan te passen. Daarbij is gebleken dat een intensievere samenwerking tussen de EAG-landen verbetering zal brengen. Daartoe is het wel wenselijk om een gezamenlijke coördinatiecel op te richten. De vliegbasis Eindhoven is hiervoor één van de kandidaten. Daarnaast werd een overeenkomst getekend waarmee de leden afspreken elkaars transport- en tankercapaciteit te kunnen gebruiken met - in principe - gesloten beurzen. Deze overeenkomst, 'Air Transport and Air Refuelling Exchange of Services' (ATARES) vormt een aanvulling op al bestaande samenwerkingsvormen en past in het streven het tekort aan transport- en tankervliegtuigen te verminderen.

Luchtmachtbevelhebber generaal Berlijn noemde de ondertekening van de ATARES-overeenkomst een belangrijk startpunt voor een nieuwe vorm van samenwerking tussen de zeven landen van de European Air Group. 'Ik ben er van overtuigd dat de overeenkomst resulteert in een grotere efficiency en effectiviteit van onze transport- en tankercapaciteit. Bovendien biedt ATARES mogelijkheden tot deelname door andere landen van de Europese Unie. Mede in het licht van de resultaten van de top in Helsinki, is dit een belangrijk signaal voor deze landen.'


* Klik hier voor achtergrondinformatie over de European Air Group
* Klik hier voor achtergrondinformatie over de studie naar Europese samenwerking luchttransport

* Klik hier voor achtergrondinformatie over de ATARES-overeenkomst
* Click here for the English translation of the press-release on the European Air Group ondertekening EAG-verdrag