Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kabinet besluit tabaksreclame te beperken

Donderdag 8 februari 2001, persbericht nummer 13

Op voorstel van Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het kabinet besloten om te komen tot vergaande beperking van tabaksreclame en tabakssponsoring. Minister Borst heeft dit voorstel vandaag voor spoedadvies aan de Raad van State voorgelegd.

Vorig jaar heeft het Europese Hof van Justitie de Europese richtlijn nietig verklaard die vergaande beperkingen aan tabaksreclame en tabakssponsoring stelde. Deze nietigverklaring geschiedde niet op inhoudelijke, maar op formeel juridische gronden. De Deense en Britse regering hebben vervolgens een wetsvoorstel van dezelfde strekking bij hun parlement ingediend. De Nederlandse regering doet nu hetzelfde. Het Kabinet is van mening dat het beperken van tabaksreclame van grote betekenis is voor het versterken van het tabaksontmoedigingsbeleid, voor de preventie van jeugdroken, en daarmee voor het bevorderen van de volksgezondheid.

Het Nederlandse tabaksontmoedigingsbeleid is gericht op het verminderen van tabaksgebruik, met name onder jongeren. In Nederland heeft het roken door jongeren zich in de afgelopen jaren ongunstig ontwikkeld. Ongeveer 8% van de 12-jarigen, 40% van de 15-jarigen en 52% van de 18-jarigen rookt regelmatig. Iedere dag beginnen in Nederland meer dan 250 mensen jonger dan 19 jaar met roken.

De wijziging van de Tabakswet legt vergaande beperkingen op aan reclame voor tabaksproducten. Zo mag alleen nog reclame voor tabak worden gemaakt in tabaksspeciaalzaken en in aparte verkooppunten binnen supermarkten en warenhuizen. Alle overige reclame, zoals op bushokjes, in kranten, weekbladen en tijdschriften, en op grote evenementen, zal worden verboden. Gelet op de gevolgen voor het bedrijfsleven geldt voor de geschreven pers een overgangstermijn tot 1 januari 2003 en voor de sponsoring een overgangstermijn tot 31 juli 2002.

Het Kabinet verwacht dat door het grotendeels verdwijnen van tabaksreclame er geleidelijk aan minder gerookt zal gaan worden, waardoor minder ziekten door roken zullen ontstaan, hetgeen onder meer leidt tot lager ziekteverzuim en minder vervroegde sterfte en arbeidsongeschiktheid.

De Keuringsdienst van Waren zal toezien op de naleving van de beperkingen. Daartoe beschikt de inspectie over het instrument van de bestuurlijke boetes (maximale boete wordt 1.000.000). De Wet op de economische delicten blijft ook van toepassing. Daarnaast bevat het wetsvoorstel de mogelijkheid voor collectieve belangenbehartigers om rechtszaken aan te spannen (groepsactierecht).

Voor de circuits van Assen en Zandvoort kan tot 2006 ontheffing worden verleend voor het maken van tabaksreclame bij auto- of motorraces. Dan moet er wel sprake zijn van een contract dat dateert van vóór 10 april 1999. Bovendien moet de race onderdeel uitmaken van een wereldwijd evenement.