Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Jongeren krijgen donorformulier

Donderdag 8 februari 2001

Dit persbericht is uitgebracht onder verantwoordelijkheid van het donorregister.

In maart 2001 stuurt het Donorregister aan circa 190.00 jongeren die vorig jaar 18 zijn geworden een donorformulier toe. Hiermee kunnen zij hun wensen ten aanzien van orgaan- en weefseldonatie vastleggen. De formulieren worden, persoonlijk op naam, de eerste drie weken van maart verzonden. Twee weken nadat de 18-jarigen het Donorformulier hebben ontvangen, krijgen ze een herinneringsbrief. Op basis van eerdere ervaringen verwacht het Donorregister een respons van circa 35procent. De toezending van het donorformulier vindt plaats in het kader van de Wet op de orgaandonatie.

Folder en cd-rom

Naast het donorformulier zijn in de enveloppe ook een speciale folder en cd-rom te vinden. De folder gaat in op een aantal veel voorkomende vragen over donorregistratie, zoals 'wat moet ik invullen als ik geen donor wil worden', 'wat gebeurt er als ik het formulier niet invul en terugstuur', 'kan ik ook organen en weefsels uitsluiten van donatie', en 'kan ik mijn keuze nog wijzigen'.
Door de cd-rom komen jongeren op een voor hen aantrekkelijke manier meer te weten over orgaan- en weefseldonatie. Er is een kennistest, er zijn videoclips van jongeren te zien die hun mening geven en via de 'knowledge base' kunnen ze op zoek gaan naar specifieke informatie.

Promotiecampagne

Om jongeren zoveel mogelijk attent te maken op de brief van het Donorregister heeft de Stichting Donorvoorlichting (SDV) een promotiecampagne ontwikkeld met als titel 'Ben jij geboren in 1982? Dan krijg jij een brief van het Donorregister. Jouw kans een belangrijke keuze te maken'. De campagne gaat 12 februari van start en bestaat uit posters, freecards en een bannercampagne op internet. De posters en freecards worden verspreid op scholen, hogescholen, universiteiten, rijscholen, sportscholen en uitgaansgelegenheden.

Aantal registraties

Per 31 december 2000 stonden 4,6 miljoen mensen geregistreerd in het Donorregister. Dat is ruim 37% van alle ingezetenen in Nederland van 18 jaar en ouder. In 2000 kende het Donorregister een groei van ruim 85.00 registraties ten opzichte van 1999. Ook hebben artsen het register vaker geraadpleegd. Vrouwen laten de keuze 'ja of nee donor' vaker vastleggen dan mannen: 53,4 % tegen 46,4%. Er zijn vier keuzemogelijkheden: van de 4,6 miljoen geregistreerden zegt 54% ja; 34% nee; ruim 10% laat de beslissing over aan de nabestaanden en ruim 1% aan een specifiek persoon.