LTO Nederland

Nieuwe folder over seizoenarbeid in tuinbouw

LTO-Nederland: laat Oost-Europeanen in zomermaanden werken in de tuinbouw

Donderdag 8 februari 2001 - Er is meer ruimte nodig voor mensen uit Midden- en Oost-Europese landen om in de Nederlandse tuinbouw aan de slag te kunnen gaan. Het gaat hierbij om uit landen als Polen, Tsjechië en Hongarije, die kandidaat-lidstaat zijn van de Europese Unie. Er is in het hoogseizoen in de fruitteelt en de vollegrondstuinbouw een structureel tekort aan arbeidskrachten, terwijl in die landen volop mensen beschikbaar zijn.

In een brief vraagt LTO aan minister Brinkhorst (LNV) om er bij zijn collega Vermeend (SZW) op aan te dringen om procedure en vergunningen toe te spitsen op open tuinbouwteelten. Minister Brinkhorst gaf onlangs zelf ook het vreemd te vinden dat vooral vele Polen hier niet aan het werk kunnen, terwijl dit land binnen enkele jaren zal toetreden tot de Europese Unie. LTO is het vierkant met hem eens en hoopt dat de beide bewindslieden hier voor de start van het oogstseizoen een oplossing voor weten te treffen.

Volgens LTO gaat het meestal om tijdelijk werk waarvoor onvoldoende personeel te krijgen is. De praktijk van de afgelopen jaren leert, dat de mensen uit de Midden- en Oost-Europese landen na het seizoenwerk terugkeren naar hun land van herkomst. De Sociaal-Economische Raad pleit er ook voor, om nu al werknemers uit de betrokken landen in het kader van de Wet Arbeid Vreemdelingen meer als 'prioriteitsgenietend arbeidsaanbod' aan te merken. Via tewerkstellingsvergunningen zouden ze hiermee gemakkelijker aan het werk kunnen.

Nieuwe folder
In verband met de personeelsproblematiek in verschillende tuinbouwsectoren en vooral in het hoogseizoen hebben het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en
LTO-Nederland een folder uitgegeven met als titel 'Genoeg personeel in ieder jaargetijde'. Daarin wordt in een stappenplan uit de doeken gedaan wat tuinders moeten doen om op de gewenste tijden over voldoende medewerkers te kunnen beschikken.

Er bestaat een regeling voor seizoenarbeid, maar over de wet- en regelgeving blijkt in de praktijk veel onduidelijkheid te bestaan. Dit geldt eveneens voor de voorwaarden en de procedures rond aanvragen voor een tewerkstellingsvergunning. In alle gevallen is van belang dat vacatures tijdig worden gemeld. Pas als alle wervingsinspanningen aantoonbaar zijn gedaan, is het mogelijk om een tewerkstellingsvergunning aan te vragen.

De folder wordt deze week verspreid via de vakbladen OOGST (tuinbouw) en De Fruitteelt. Belangstellenden kunnen de folder bestellen bij zowel regionale
LTO-organisaties, de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en bij LTO-Nederland.

Nadere informatie Frank de Wijs (ZLTO) (tel. 013-5836246) en Jack Luiten (tel. 070-3382721)

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)