FNV BOUW

Skanska erkent vakbondsrechten wereldwijd

Wie zaken doet met het internationale bouwconcern Skanska, heeft een belangrijke garantie: aan het product komt geen kinderarbeid te pas. Moedermaatschappij Skanska ondertekende donderdag 8 februari 2001 in Oslo een overeenkomst met de Internationale Federatie van Bouw- en Houtarbeiders, waarmee zij wereldwijd de vakbondsrechten van werknemers erkent. Ook bij toeleveranciers zal Skanska erop letten dat de rechten van werknemers gewaarborgd zijn. Het gaat voor 80.000 werknemers behalve om het uitbannen van kinderarbeid en discriminatie om de garantie van een fatsoenlijk loon op het niveau van het betrokken land; redelijke arbeidstijden; een veilige en schone werkplek; en de mogelijkheid om een vakbond op te richten.

Skanska startte eind negentiende eeuw in Zweden als cementfabriek. In 1927 legde het bedrijf de eerste Zweedse asfaltweg. Inmiddels is Skanska een internationale bouwer met dochtermaatschappijen in ruim zestig landen. Als leider van het winnende consortium tekende Skanska voor de brug over de Sont. In Nederland is Skanska sinds enkele jaren in de telecomsector actief.

In de overeenkomst worden de belangrijkste verdragen van de Internationael Arbeidsorganisatie in Genève erkend, zoals vrijheid van meningsuiting, het recht op vrije vakbonden, het recht van bonden om namens de werknemers te onderhandelen én het verbod op kinderarbeid. De IFBH sloot eerder soortgelijke overeenkomsten met het Zweedse Ikea, het Duitse bouwbedrijf Hochtief en de Duitse potlodenfabrikant Faber Castell. De bond wil daarmee een weg banen voor vakorganisaties in landen waar zij op eigen kracht nog onvoldoende macht hebben kunnen opbouwen. De IFBH benadrukt tegelijkertijd de noodzaak dat internationale concerns 'ethisch ondernemen'. Bij de IFBH, waarvan voorzitter Roel de Vries van FNV Bouw voorzitter is, zijn 284 vakbonden in 124 landen aangesloten; gezamenlijk hebben zij zo'n 11 miljoen leden.

Voor de redactie: Meer inlichtingen kunt u krijgen bij voorlichter Anne Pols, 06 53734494


09 feb 01 17:07