Gemeente De Lier

Vergaderingen:

Raadsvergadering 8 februari 2001

kritische geluiden

Donderdagavond 8 februari jl. was er een flinke publieke belangstelling voor de vergadering van de raad, die begon met....... beschuit-met-muisjes. Een symbolisch gebaar van burgemeester en wethouders, ter ere van de eerste vergadering van het nieuwe jaar? Dat niet.
De traktatie was afkomstig van de voor de eerste maal vader geworden wethouder Hoogerbrugge, die met zijn collega's van het college deze vergadering de raad veel uit te leggen had.
De agenda was, evenals de lijst van ingekomen stukken -vast onderdeel van de raadsagenda- flink van omvang. Op deze lijst prijkten maar liefst 26 brieven, rapporten of circulaires, die evenals de raadsvoorstellen aanleiding gaven tot discussie. Want met name de fracties van de PvdA en de VVD lieten deze avond kritische geluiden horen.

Huisvesting RK basisonderwijs:
Wederom werd beraadslaagd over de huisvestingsproblematiek van het RK basisonderwijs. Het college stelde de raad voor een krediet beschikbaar te stellen van bijna f 3.000.000,--. Niet alleen voor het geschikt maken van het voormalige mavogebouw voor het RK basisonderwijs, maar ook voor de kinderopvang. In het gebouw worden drie lokalen geschikt gemaakt voor buitenschoolse opvang. "We moeten verder. De trein rijdt. Het RK onderwijs verdient een goede accommodatie. Daar wil mijn fractie voor gaan", aldus mevrouw Van den Bos (CDA). Zij was zich ervan bewust dat het oplossen van de parkeerproblematiek rondom de school nog de aandacht vraagt. De heer Dijkstra (PvdA) wilde, gelet op de voorgeschiedenis, geen medeverantwoordelijkheid dragen aan uitvoering van het raadsbesluit. "Het college mag niet rekenen op mijn steun", sprak hij. De sociaal-democraat constateerde dat het college in de groenstrook rondom de mavo 23 parkeerplaatsen wil aanleggen. "Waar komt een vervangende groenvoorziening?", vroeg het raadslid. De heer Van der Kooij (GPV/RPF/SGP) vond dat het katholiek onderwijs goed gehuisvest moet worden en stond "voor honderd procent" achter het voorstel. Het raadslid stoorde zich aan de meerdere externe adviezen die waren ingewonnen. "Het ene advies is nog duurder dan de andere", mopperde het raadslid. Het deed hem wel deugd, dat een en ander binnen de begroting 2001 past.
De heer Van den Biggelaar (VVD) was benieuwd naar het veilig parkeren rondom de school. De liberaal pleitte nadrukkelijk voor goed onderhoud van het gebouw. "De eerstkomende tien à vijftien jaar hebben we daar dan geen omkijken meer naar".
Als woordvoerder namens het college voor dit punt ging wethouder Hoogerbrugge nader in op de vragen vanuit de raadsfracties. Hij meldde dat nog geen vervangend groen gevonden is. "Er gaat overigens slechts een kleine strook groen verloren. Een groot gedeelte blijft behouden", aldus het collegelid.
Na de beantwoording door de wethouder ging de raad, met uitzondering van de PvdA-fractie akkoord met het voorstel.

Ouderen op het World Wide Web
Internet is tegenwoordig bijna net zo gewoon als televisie of radio. Scholieren krijgen op school te maken met computers en internet. Volwassenen op het werk.
De ouderen in het dorp hebben laten weten dat zij kennis wil hebben van computers en internet. Burgemeester en wethouders stelden de raad voor een bedrag van f 15.000,-- beschikbaar te stellen voor het realiseren van internet voor ouderen in dienstencentrum 't Anker.
De heer Dijkstra (PvdA) meldde dat zijn fractie kon instemmen met het voorstel. Hij was echter minder enthousiast over het feit dat een en ander al gerealiseerd was. "De wethouder heeft de borrel bij opening al genuttigd. De rol van de raad is hierdoor een wassen neus". "Kunt u de mogelijkheid bezien of de jeugd de ouderen kunnen begeleiden?" vroeg de heer De Nooy namens de DLB-fractie. Hij liet weten dat zijn fractie blij was met het initiatief. Mevrouw Van Kester (CDA) vond het belangrijk dat ouderen kennis maken met het internet. Ook zij pleitte voor inschakeling van de jeugd om de ouderen te helpen.
De fractie van de heer Van der Ende (VVD) stond eveneens achter het voorstel. Ook de liberale fractievoorzitter ergerde zich aan het feit dat een en ander al gerealiseerd was. "Waarom is dit op deze manier gebeurd?, vroeg hij.
Wethouder Keijzer trok namens het college het boetekleed aan. "Het is gewoon fout gegaan. Gebeurd is gebeurd". Hij meldde dat de raad zeker geen "wassen neus" is. Bij zijn beantwoording zegde de wethouder toe de mogelijkheden te onderzoeken om de jeugd te betrekken bij internet voor ouderen.
Vervolgens ging de raad akkoord met voorstel. De fractie van de VVD echter "met de grootst mogelijke tegenzin", gelet op het feit dat het voorstel pas achteraf aan de raad werd voorgelegd.

Kort

* De raad komt, vooralsnog bij wijze van proef, één maal per zes weken bijeen. De voorgaande jaren vergaderde de raad elke maand.
* De heer J. de Nooy is beëdigd als nieuw lid van de gemeenteraad. Hij volgt in de fractie van de DLB de heer Kemna op, die zijn raadlidmaatschap per 1 januari jl. heeft neergelegd.
* Om de voormalige NAM locatie voor woningbouw geschikt te maken, wordt dit terrein bouwrijp gemaakt. Hiervoor stelde de raad een krediet van f 590.000,-- beschikbaar.

* Meerdere bestemmingsplannen zijn dringend aan vernieuwing toe. In de jaren 2001 en 2002 zullen deze verouderde bestemmingsplannen opgepakt worden. Hiervoor is een bedrag van f 100.000,-- nodig, waarvoor de raad een krediet beschikbaar stelde.
* Een gedeelte van de bermen langs de Noord-Lierweg worden opgeknapt. Een asfalt- en bermverharding zal worden aangebracht. De raad stelt hiervoor een bedrag van f 26.000,-- beschikbaar.