Novem

16-Jan

Meer milieuvriendelijke auto's dan ooit op PersonenautoRAI

Utrecht - De PersonenautoRAI, die van 8 tot en met 18 februari in Amsterdam wordt gehouden, toont meer milieuvriendelijke automobielen dan ooit tevoren. Hybride, elektrische en aardgasauto's zijn de laboratoriumfase voorbij. Dieselauto's worden minder vervuilend en halen in een enkel geval een brandstofverbruik van 1 op 30 of beter.

Op de PersonenautoRAI zijn negen automobielen te bezichtigen die het predikaat 'milieuvriendelijk' verdienen. Het merendeel van deze modellen is 'direct' leverbaar.

Citroën toont twee elektrische varianten van de populaire modellen Saxo en Berlingo, en een hybride versie van de Xsara Break. De laatste is nog niet in Nederland verkrijgbaar. Fiat presenteert de Multipla Bipower, die zowel op aardgas als op benzine rijdt. Honda stelt de Insight tentoon. Eveneens een hybride-auto, die vooralsnog alleen in Japan, de VS en het Verenigd Koninkrijk leverbaar is. De Th!nk City is een elektrische stadsauto die onder de vlag van Ford is ontwikkeld. Deze auto beleeft op de PersonenautoRAI zijn Nederlandse introductie.

Renault toont de Koleos, die eerder op de Autosalon van Genève is gepresenteerd. Het model, een hybride concept car, is (nog) niet leverbaar. De Toyota Prius is eveneens een hybride-auto. Dit type heeft enkele internationale prijzen in de wacht gesleept en werd derde bij de laatste Auto van het Jaar-verkiezingen. Volkswagen tenslotte heeft de veelbesproken Lupo 3L op de stand. De auto neemt genoegen met minder dan 3 liter dieselolie per 100 kilometer.

Novem (Nederlandse onderneming voor energie en milieu) stimuleert duurzame ontwikkelingen op gebied van energie en milieu.

Novem werkt als zelfstandige onderneming delen van energie- en milieubeleid van de overheid uit in programma's en activiteiten en draagt zorg voor de uitvoering. Een van de aandachtsgebieden van Novem is duurzame mobiliteit. Onder andere door in opdracht van het ministerie van Verkeer & Waterstaat in het kader van het programma Stiller, Schoner en Zuiniger is stedelijk gebied te werken aan milieutechnische innovaties aan voertuigen.

Ontwikkeling van techniek alleen is niet voldoende, de toepassing daarvan op grote schaal is noodzakelijk om milieuwinst te realiseren. Novem voert daarom voor het ministerie van VROM het programma DEMO uit. In het kader van DEMO kunnen wagenparkbeheerders rekenen op ondersteuning van Novem bij de (grootschalige) aanschaf van milieuvriendelijke voertuigen.

Novem grijpt de PersonenautoRAI aan om het publiek in het algemeen, en pers en wagenparkbeheerders in het bijzonder, te wijzen op de interessante, innovatieve ontwikkelingen van dit moment.

Bron: Novem

P0103DS1