CNV BEDRIJVENBOND

CNV Metaaltechniek: Eindbod werkgevers metaaltechniek afgeweze

CNV Metaaltechniek is vannacht kort na een uur weggelopen uit de onderhandelingen met de werkgevers over de nieuwe cao. Vrijwel alle onderdelen waarop de vakbond had ingezet werden uiteindelijk door de werkgevers van tafel geveegd. Na drie intensieve ronden presenteerden de werkgevers een eindbod wat voor de vakbond als totaal onwerkbaar en belachelijk werd betiteld.

CNV Metaaltechniek bleef tot het einde toe vasthouden aan de loonvraag van 2 x 4 procent in de twee jaar waarvoor de cao zou moeten gelden. Hier wilden de werkgevers niets van weten. Zij kwamen met een tegenbod van weliswaar vier procent voor het eerste jaar, maar dan pas vanaf 1 juli. Per 1 januari 2002 zou daar dan nog 2,5 procent bij komen en in september 2002 nog eens 0,75 procent eenmalig en per 1 januari 2003
0,75 procent onder strikte voorwaarden. 'Het gemiddelde over het eerste cao-jaar komt dan dus uit op slechts 3,4 procent. En in het tweede cao-jaar is het gemiddelde notabene slechts 0,55 procent. Daarnaast ontbreekt de door ons geëiste eenmalige uitkering van duizend gulden in beide cao-jaren. In feite dus 2.000 gulden. CNV Metaaltechniek vindt dit loonbod niet alleen optisch bedrog maar zelfs ronduit belachelijk en een beschamende vertoning', aldus cao-onderhandelaar Annemieke Bezemer.

Schokkend vindt CNV Metaaltechniek dat de werkgevers in de metaal- en technische bedrijfstakken kennelijk niet in staat zijn om aan te haken bij ontwikkelingen in de samenleving. Dit blijkt onder meer uit het ontbreken van afspraken over employability, scholing, zeggenschap over werktijden en internationale collegialiteit (meewerken aan het welvarender maken van landen in de Derde wereld door steun aan vakopleidingen aldaar).
Verder zijn er geen zeggenschap van werknemers met betrekking tot het kiezen tussen arbeid en zorg.

CNV Metaaltechniek treedt op korte termijn in overleg met zijn leden over de te volgen koers.

Nadere inlichtingen:
Annemieke Bezemer (cao-onderhandelaar): 06 - 51 606 19 53. Jan Immerzeel (persvoorlichter): 06 - 22 39 30 12.

Rijswijk, 8 februari 2001


08 feb 01 03:10