CBS

Productiegroei in 2000 hoger dan in 1999

De industriële productie is in 2000 met 3,6 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee komt de productiestijging hoger uit dan in 1999 (3,1 procent). Vooral de metaalindustrie heeft bijgedragen aan de groeiversnelling. Volgens de nieuwste CBS-cijfers laat de ontwikkeling van de industriële bedrijvigheid in de loop van 2000 geen duidelijk trend zien. Na een matig begin trok de groei in het tweede kwartaal aan. In het derde kwartaal volgde een terugval en in het vierde kwartaal weer een herstel.

Goed jaar voor chemie en metaalindustrie
In 2000 ligt de industriële productie 3,6 procent hoger dan in 1999. Alle branches dragen bij aan deze productiegroei. De grootste stijging (4,5 procent) is waargenomen in de aardolie-, chemische en rubberindustrie en in de metaalindustrie. Voor de chemie betekent dit een terugval van het stijgingspercentage, terwijl in de metaal de groei juist is versneld in vergelijking met die in 1999. Opvallend is verder het herstel van de textiel-, kleding- en lederindustrie. In deze bedrijfstak is de productie in 2000 met 2,7 procent gestegen, na een productiedaling in 1999. In de overige industriële bedrijfstakken zijn de stijgingspercentages in 2000 ongeveer even groot als in 1999.

Hogere productie in alle branches in december
In december zijn, evenals in november, de productiecijfers over een breed front gestegen ten opzichte van de voorafgaande maand. In het vierde kwartaal van 2000 is de industriële productie in met name de metaalindustrie en in de hout- bouwmaterialen- en overige industrie flink gestegen ten opzichte van het derde kwartaal. In de aardolie-, chemische- en rubberindustrie nam de productie in het vierde kwartaal licht toe. In de overige branches van de industrie is de productie in het vierde kwartaal van 2000 licht gedaald ten opzichte van het derde kwartaal.

Technische toelichting
De productie-index van de industrie geeft de voor prijsveranderingen geschoonde groei weer van de in deze bedrijfstak gevormde inkomens (de 'toegevoegde waarde'). De veranderingen ten opzichte van een jaar eerder zijn geschoond voor het aantal werkdagen, uitgaande van het werkdagenpatroon per bedrijfstak. De veranderingen ten opzichte van de voorgaande maand zijn bovendien geschoond voor seizoeninvloeden. De gegevens hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van informatie die na de publicatie van het vorige persbericht beschikbaar is gekomen.