FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: Grote metaalwerkgevers dumpen mensen in WAO

FNV Bondgenoten verwijt de werkgevers in de metalektro de discussie over de hoge WAO-instroom met 'bergen boter op het hoofd' te voeren. Uit vertrouwelijke cijfers van het GAK blijken de verschillen tussen bedrijven heel groot te zijn. Met name grote bedrijven dumpen werknemers in de WAO. 'We vragen ons af of we niet eens op de werkvloer van die bedrijven moeten bekijken waar de werkelijke oorzaken liggen', zegt vakbondsbestuurder Jan Berghuis in een interview met FNV Magazine dat vandaag verschijnt.

Officieel wil het GAK geen instroomcijfers per bedrijf verstrekken. Zelfs niet aan de vakbond. Maar Berghuis heeft er toch een blik in kunnen werpen. 'Dat was schrikken.' Ondanks de nijpende krapte op de arbeidsmarkt, verdwijnt jaarlijks 1,4 procent van de werknemers in de metalektro in de WAO. 'Als je dertig jaar in de metalektro werkt, heb je haast 50 procent kans om in de WAO te belanden. Dat is een onacceptabel risico', stelt Berghuis in FNV Magazine. Bij een aantal grote bedrijven bedraagt de jaarlijkse uitval zelfs meer dan 5 procent. Berghuis reageert op uitlatingen van werkgeversvoorman Arie Kraaijeveld die werknemers verantwoordelijk wil maken voor hun reïntegratie. Volgens FNV Bondgenoten ontkent FME/CWM daarmee de verantwoordelijkheid die juist grote werkgevers dragen. Berghuis: 'We zijn niet tegen een eigen rugzakje voor een arbeidsgehandicapte. Maar dan alleen in het kader van een reeks maatregelen om hem weer aan de slag te helpen. Daarover willen we graag afspraken maken.'

Uit de GAK-cijfers blijkt dat zeven van de tien nieuwe WAO'ers uitvallen door aandoeningen aan het bewegingsstelsel en psychische klachten. Verrassend is het grote aantal rugklachten (20 procent van het totaal). FNV Bondgenoten wil de aanpak daarvan tot nieuw speerpunt maken (naast geluid, lasrook en OPS) en wil daarover met de werkgevers afspraken maken. 'Maar dan moeten ze wel boven hun eigen borrelpraat uitstijgen', zegt Berghuis in FNV Magazine.