NIBUD Persbericht

P E R S B E R I C H T

8-2-2001

BRANDSTOFKOSTEN VOOR AUTOS VAAK ONNODIG HOOG

Voor een kwartje korting op benzine rijden automobilisten graag een eindje om. Ditzelfde voordeel kan een automobilist ook met een aantal eenvoudige aanpassingen van de rijstijl behalen. Dat blijkt uit de vandaag verschenen brochure Autorijden van de voorlichtingsinstantie Milieu Centraal in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het NIBUD. Hierin staan tips voor automobilisten om zuinig om te gaan met brandstof en daarmee ook met het milieu.

De brochure sluit aan bij het nieuwe energielabel voor personenautos dat sinds begin dit jaar verplicht is voor nieuwe autos. Met dit label kunnen consumenten in één oogopslag zien hoe zuinig een model is in vergelijking tot modellen uit dezelfde klasse. Milieu Centraal benadrukt dat het brandstofverbruik van een auto afhankelijk is van technische kenmerken van de auto en de manier waarop er mee gereden wordt. Door rustig optrekken, snel doorschakelen naar een hoge versnelling, gelijkmatig rijden en niet te hard rijden is een besparing van 10 procent op de brandstofkosten te realiseren.

De brochure Autorijden, milieu en budget bevat ook andere praktische informatie voor automobilisten die rekening willen houden met hun portemonnee en het milieu. Wie ongeveer 15.000 kilometer per jaar rijdt, kan jaarlijks een volle tank brandstof besparen door de banden op de juiste spanning te houden. Een auto met airconditioning verhoogt het brandstofverbruik. Zelfs als de airco uit staat neemt door gewicht het brandstofverbruik met 30 liter per jaar toe. Ook komen bijvoorbeeld de keuze tussen gas, diesel en benzine en de mogelijkheden om auto te rijden zonder er zelf één te bezitten aan de orde.

De brochure telt 36 paginas en is voor 7,50 (excl. verzendkosten) te bestellen bij Milieu Centraal (tel. 0900 1719, 30 cpm). Er is ook een gratis folder Besparend Autorijden met praktische besparingstips uit de brochure.