Deel acties opgeschort; volop overleg 'achter de schermen'

6 februari 2001

De Ledenvergadering van de LHV heeft op donderdag 25 januari besloten de eerder aangekondigde en reeds in gang gezette acties gedeeltelijk op te schorten. Daarbij gaat het dan om de stakingsdag op 15 februari, het niet inschrijven van nieuwe patiënten in de praktijk en het stopzetten van overlegvormen.

Het informeren van patiënten, het verkrijgen van adhesie door handtekeningenlijsten en het melden bij verzekeraars dat de huidige overeenkomsten na 1 juli mogelijk niet ongewijzigd wordt voortgezet, moet wel doorgang vinden. Met dit besluit namen de afgevaardigden het voorstel van het Dagelijks Bestuur over.

Wachten op voorjaarsnota
De aanleiding voor het advies van het bestuur aan de Ledenvergadering was het spoeddebat in de Tweede Kamer op 17 januari, waarin de minister en de Kamer breed hebben onderschreven dat de eisen van de huisartsen een vertaling moeten krijgen in de voorjaarsnota van het Kabinet. Expliciet werden daarbij naast de opleidingscapaciteit en de dienstenstructuren ook de praktijkkostenvergoeding en het inkomen genoemd.
Bij de afweging om de acties voor een deel op te schorten, heeft het bestuur ook meegewogen dat het laten doorgaan bijvoorbeeld van een stakingsdag op 15 februari contraproductief zou werken en zou bijdragen aan een negatieve beeldvorming over de houding van de huisartsenorganisatie in Nederland. Overigens heeft de aankondiging van de stakingsdag een belangrijke rol gespeeld bij de maatschappelijke en politieke discussie.
Nadrukkelijk wordt gesproken over "opschorting." Wanneer de vertaling van de LHV-eisen in de voorjaarsnota van het Kabinet onverhoopt onvoldoende mocht zijn (de Ledenvergadering zal daarover een oordeel vellen), dan staan verdergaande acties op het programma. De commissie 'Tijd voor Actie' zal de komende tijd actiescenario's verder uitwerken.

Praktische gevolgen

Het besluit van de Ledenvergadering houdt concreet het volgende in:
* De stakingsactie op 15 februari wordt opgeschort. De LHV adviseert op die dag ook geen andere vormen van actie te voeren.
* Het actiemiddel 'niet langer inschrijven van nieuwe patiënten in de huisartspraktijk' wordt met onmiddellijke ingang opgeschort.
* Het besluit tot het 'bevriezen' van overlegvormen wordt ingetrokken.

* De LHV dringt er bij de huisartsen op aan door te gaan met het in de huisartspraktijk verzamelen van handtekeningen van patiënten die de doelstellingen onderschrijven.

* Aangeraden wordt door te gaan met het sturen van de brieven aan de zorgverzekeraars om aan te geven dat de huidige overeenkomst mogelijk na 1 juli niet ongewijzigd wordt voorgezet.
* De voorlichting aan 'het publiek', al dan niet via de media, zal komende tijd doorgang vinden en verder worden opgevoerd.

Beraad met ZN en VWS
Om de doelstellingen te bereiken is verder op bestuurlijk niveau overleg gevoerd met Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van VWS. Dit overleg vond plaats op 29 en 30 januari. Het is de bedoeling met de koepel van zorgverzekeraars een akkoord op hoofdlijnen te sluiten met de intentie om waar mogelijk gezamenlijk de doelstellingen als verhoging van het inkomen, van de praktijkkostenvergoeding en het verkrijgen van structurele financiering van dienstenstructuren gerealiseerd te krijgen. Dit moet dan leiden tot een verruiming van het budget voor de huisartsenzorg bij de discussie over de voorjaarsnota in het kabinet. In het overleg met de minister heeft mevrouw Borst haar eerdere toezeggingen onderstreept en aangegeven dat er maatregelen zullen worden genomen om de huisartsenzorg veilig te stellen.

Voortgangstraject
Op 22 februari rapporteert het LHV-bestuur aan de Ledenvergadering over de bereikte resultaten tot dan toe. Afhankelijk van de situatie op dat moment wordt dan besloten over de voortgang van het traject.

Zie ook actienieuwsbrief nr 2.

Ga naar : Nieuwspagina van de LHV
Volgend artikel : Onjuiste informatie in ZN-Journaal

© copyright LHV 2001 home . index . email/adres . Artsennet