PERSBERICHT

Leidschendam, 8 februari 2001

CBL introduceert voedselveiligheidscode

Klaas van den Doel, voorzitter van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), overhandigt het eerste exemplaar van de "CBL-BRC-code" aan prof.dr.ir. W. de Wit, directeur projectdirectie van de Nederlandse Voedsel Autoriteit (NVA).

"Met de CBL-BRC-code wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de voedselveiligheid. Door de controle te uniformeren wordt verder beheerst." aldus CBL-voorzitter Van den Doel.

De overheid juicht dit initiatief van het CBL toe: De Wit: "Wij zijn blij met de supermarkten die meewerken aan de controles op voedselveiligheid van de producten die ze op hun schappen zetten en duidelijk hun eigen verantwoordelijkheid in dit belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering nemen."

Bij een inspectie volgens de CBL-BRC-code wordt de leverancier van levensmiddelen getoetst aan duidelijke eisen die staan beschreven in de code. Iedere inspectie is gericht op de vraag of de leverancier in staat is om conform specificatie een veilig product te produceren. Dit gaat verder dan alleen hygiëne. Zo wordt ook de kwaliteit en het productieproces gecontroleerd.

In de huidige praktijk ontbreekt een dergelijke standaard. Iedere supermarktorganisatie hanteert haar eigen standaard van leveranciers-beoordeling. Door deze nieuwe gezamenlijke hoge standaard wordt het kwaliteitsniveau en productieproces nog beter bewaakt.

Nederland is hiermee na Engeland het tweede land in Europa dat zo n code krijgt. Naar verwachting zullen steeds meer landen binnen de Europese Unie met zo n code gaan werken. De inspecties worden uitgevoerd door onafhankelijke geaccrediteerde inspectie-instellingen.

Een digitale foto van de officiële overhandiging, net zo als een exemplaar van de CBL-BRC-code, kunt u opvragen bij het secretariaat van het CBL, info@cbl.nl, tel. 070-3376259.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sija de Jong, tel. 070-3376200 (buiten kantooruren 06-51502772).