Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 8 februari 2001

PVDA VINDT DIENST DOMEINEN TE EENZIJDIG NAAR WINST STREVEN

De PvdA-fractie is bezorgd over het streven naar een maximale winst door de Dienst Domeinen bij de verkoop van overbodig geworden militaire complexen. Hierdoor wordt het ruimtelijk beleid van gemeenten en provincies vaak doorkruist. Vooral natuurbelangen komen in het gedrang. De PvdA-fractie heeft hierover een brief geschreven aan de vaste Commissie voor Financiën van de Tweede Kamer met het verzoek om opheldering te vragen bij de staatssecretaris van Financiën (zie bijgaand).

De problemen concentreren zich op de munitieopslag depots en militaire kampementen die liggen in de ecologische hoofdstructuur. Deze objecten heeft defensie niet meer nodig. Gezien de ligging van deze objecten ligt teruggave aan de natuur voor de hand. Om de kosten van afbraak van de defensiegebouwen en bodemsanering te financieren vraagt Domeinen een hogere prijs dan voor natuurgrond gebruikelijk is. Deze prijs zou wel op te brengen zijn als er in plaats van minder, meer bebouwing wordt toegelaten. Provincies en gemeente worden zo onder druk gezet om in strijd met hun ruimtelijk beleid meer bebouwing toe te laten. Uit een onderzoek van de PvdA-fractie blijkt dat deze problemen vooral bestaan in de provincies Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland.

De PvdA-fractie vindt dat defensieterreinen in natuur- en bosgebieden weer een groene functie moeten krijgen. Kosten voor afbraak van gebouwen en opruimen van vervuiling mag hiervoor geen belemmering zijn. De PvdA vindt dat de Dienst Domeinen als uitgangspunt bij haar verkoopbeleid dan ook het motto 'laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de ander de schillen en de dozen' moet gebruiken.