Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

3,5 Miljoen gulden naar onderzoek homos in tweede wereldoorlog

Donderdag 8 februari 2001, persbericht nummer 12

Het kabinet stelt een bedrag van 3,5 miljoen gulden beschikbaar voor nadere geschiedschrijving over homoseksualiteit in Nederland tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Met vertegenwoordigers van de homoseksuelen in Nederland is afgesproken het geld te besteden voor een aantal onderzoeken ter aanvulling op reeds bestaande studies over de positie van homoseksuelen in Nederland in de periode rond de Tweede Wereldoorlog, het toegankelijk maken van de onderzoeksresultaten en de reconstructie van verloren gegaan gemeenschappelijk erfgoed.

Een onafhankelijke adviescommissie zal de onderzoeksvoorstellen van het Breed Homo/Lesbisch Platform toetsen op kwaliteit en noodzakelijkheid en op basis hiervan een onderzoeksopdracht formuleren.

Het beschikbaar stellen van het bedrag is een gevolg van het kabinetsbesluit van 21 maart 2000, waarin wordt aangegeven dat het naoorlogs rechtsherstel met meer begrip had kunnen worden uitgevoerd. Eerder heeft het kabinet op basis van de rapporten Tegoeden Tweede Wereldoorlog gelden ten behoeve van de joodse gemeenschap, de Roma en de Sinti en de Indische gemeenschap ter beschikking gesteld. Ten aanzien van de andere groepen van vervolgingsslachtoffers heeft het kabinet besloten na te gaan in hoeverre nadere geschiedschrijving noodzakelijk en mogelijk is.