Toezegging subsidie voor wetenschappelijk huisartsgeneeskundig onderzoek

8 februari 2001

Tijdens het symposium rond het afscheid van Wim Stalman als voorzitter van het NHG, werd uitgebreid ingegaan op het NHG-Wetenschapsbeleid. In de afgelopen periode zijn de lacunes in de wetenschappelijke onderbouwing van de NHG-Standaarden geïnventariseerd, met het doel aldus onderwerpen te genereren voor wetenschappelijk onderzoek. In een geanimeerde forumdiscussie werd ingegaan op de (toereikendheid van) deze werkwijze, maar vooral op de manier waarop de onderzoeksonderwerpen moeten worden geprioriteerd.

Sinds enkele jaren wordt wetenschappelijk onderzoek naar veelvoorkomende 'gewone' aandoeningen gefinancierd vanuit het Fonds Alledaagse Ziekten. Omdat de middelen van dit fonds slechts bestonden uit een eenmalige onttrekking aan de NHG-reserves en het geldbedrag van de Bertelsmann-prijs 2000, waren de financieringsmogelijkheden echter beperkt.
Aan dit probleem maakte de heer N.C. Oudendijk, directeur Curatieve Somatische Zorg van het ministerie van VWS een einde. Hij zegde namens de minister een bedrag van een à twee miljoen per jaar toe voor het Fonds Alledaagse Ziekten. Dit fonds zal in de toekomst waarschijnlijk worden ondergebracht bij ZON.
Het NHG is zeer verheugd over deze toezegging. Voor de scheidend voorzitter, die immers het wetenschapsbeleid altijd een warm hart heeft toegedragen, vormde dit een laatste 'wapenfeit'.

Ga naar : Nieuwspagina van het NHG

© copyright NHG 2001 home . index . email/adres . Artsennet