CDA

Theo Meijer: strikte voorwaarden rond mestbeleid gewenst

Het CDA stelt strikte voorwaarden aan het mestbeleid van minister Brinkhorst tijdens het debat over de meststoffenwet. Zo moet er eerst een fatsoenlijke oplossing komen voor de allang bestaande knelgevallen. De mestafzetcontracten moeten flexibeler worden, zodat boeren voor de afzet niet alleen zijn gebonden aan akkerbouwers (de zogeheten 1 op 1 regeling), maar ook via intermediairs hun mest kwijt kunnen. Bovendien krijgt de minister geen toestemming voor het aanscherpen van de normen per 2003. Eerst moet er eind 2002 een grondige evaluatie plaatsvinden. Het CDA gaat nu niet accoord met de voorgestelde aanscherping.

Tweede Kamerfractiewoordvoerder Theo Meijer: "Er moet een einde komen aan alle onzekerheid. Al jaren buitelt het ene voorstel na het andere over de agrarische sector heen. Er moet evenwicht komen op de mestmarkt. Echter voor het maken van een nieuwe start zullen eerst een aantal problemen uit het verleden moeten worden opgelost. Denk aan nitraatmetingen, evaluatie en breder openstellen van de opkoop- en sloop-regeling èn inzicht in de vraag wat nu het exacte mestoverschot is. De enige uitweg voor de knelgevallen is "maatwerk", in samenspraak met de sector. De minister moet nu eerst goede en degelijke toezeggingen over de bestaande problemen doen."

"Voorlopig geen verscherping van de normen"
Het CDA wil dat de sector weer toekomstgericht kan gaan werken. De dynamiek moet terugkeren. Meijer: "Wij wijzen verscherping van de normen voor 2003 af. Dat verscherping nodig zou zijn om Brussel tevreden te stellen is geen geloofwaardige redenering. De onderbouwing van de nieuwe normen is onvoldoende, en de termijn waarop deze worden ingevoerd is veel te kort. Dat betekent dat de bedrijfsvoering (wederom) in gevaar komt. Dat is onaanvaardbaar voor de CDA-fractie".

Woordvoerder: Theo Meijer 070-3182557 of 0412-611919

Voor verdere informatie: Bieke Oskam 070-3182509