PT akkoord met onderzoek peer, braam, komkommer en sla

De Sectorcommissie groenten en fruit van het Productschap Tuinbouw (PT) heeft in de vergadering van 1 februari jongstleden groen licht gegeven voor technische onderzoeken bij peer, braam, komkommer en sla. Ook ging de commissie akkoord met een verlaging van de heffing voor de groenten- en fruitverwerkende industrie.

Peren van het ras Conference kampen weleens met lage suikergehalten of inwendige gebreken. Om deze ongemakken de baas te blijven heeft het productschap 68.000 gulden beschikbaar gesteld. Ook de EU is gevraagd eenzelfde bedrag bij te leggen. Het proefstation in Randwijk gaat het onderzoek uitvoeren. Resultaten zijn vóór het bewaarseizoen 2001/02 te verwachten.

Soms rijpt een braam ongelijkmatig af. Hierdoor is ze onverkoopbaar. Onderzoek moet uitwijzen of de zogenoemde pseudo-rodevruchtziekte de veroorzaker is van de ongelijkmatige rijping. DLV en proefstation gaan dit in kaart brengen. Het PT heeft hiervoor 40.000 gulden op tafel gelegd. Aan de bramentelers is gevraagd 25.000 gulden te betalen.

Komkommer

De sectorcommissie ging ook akkoord met een aantal technische onderzoeken voor komkommer. De schimmel Mycosphaerella levert in deze teelt soms problemen op. Eerdere onderzoeken hebben nooit het gewenste resultaat opgeleverd. Nu wordt de zaak fundamenteel aangepakt. Daarnaast wordt gekeken naar een geïntegreerde bestrijding van de schimmel in de komkommerteelt.

Verder zal bestudeerd worden of het mobiel belichten van komkommers economische voordelen oplevert. Ook wordt bekeken of witte vlieg het komkommermozaïekvirus kan verspreiden. In totaal heeft de sectorcommissie voor deze onderzoeken ruim 150.000 gulden uitgetrokken.

Sla

Botrytis (smet) in sla wordt nu bestreden met chemische middelen. Uit onderzoek moet blijken of smet ook met zogenoemde 'gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong' te bestrijden is. Ook wordt gekeken of het bedekken van de grond soelaas biedt voor het tegengaan van smet in sla. Verder zal de mestbehoefte van sla in kaart worden gebracht. De kosten voor deze onderzoeken komen uit op een kleine 60.000 gulden.

Verlaging heffing

De sectorcommissie ging eveneens akkoord met een verlaging van de PT-heffing met 0,01 procent voor de groenten- en fruitverwerkers. Op dit moment zijn er twee tarieven. Voor erduurzaamde groenten en fruit bedraagt deze 0,06 procent van de verkoopwaarde en voor verduurzaamde champignons is de heffing vastgesteld op 0,175 procent. Met de verlaging komen de tarieven per 1 januari 2001 uit op respectievelijk 0,05 en 0,165 procent.