Politiebericht Limburg-Zuid: Maastricht 8-02-2001 Persbericht district Maastricht (JvK/14.00 uur)

Maastricht, bejaarden slachtoffer van oplichter

Zeker negen Maastrichtse bejaarden in de leeftijd van 61 tot 92 jaar zijn vanaf 18 december tot heden door een oplichter beetgenomen. De verwachting is dat dit aantal nog hoger ligt.

De werkwijze van de oplichter is telkens hetzelfde gebleken: Hij belde bij de ouderen aan en vertelde hun dat hij iets wilde afleveren bij de buren maar dat deze niet thuis waren. Er moest op het af te leveren goed nog een klein bedrag tussen 10 en 40 gulden- worden betaald door de ontvanger. De oplichter vroeg om dit bedrag even voor te schieten en het later met de buren te verrekenen. Daarbij ging het om onder andere een strijkijzer, nieuwe tuinboeken, een gerepareerd zakhorloge, een telefoonoplader en enkele (lege) CD-doosjes. Omdat de aangeboden goederen ogenschijnlijk steeds de waarde van het te betalen openstaande- bedrag overtrof, gingen de argeloze bejaarden meestal op het verzoek van de oplichter in en betaalden de paar tientjes die werden gevraagd.
Later bleek dat de buren helemaal niet afwezig waren en/of niets hadden besteld en de goedgelovige ouden van dagen waren opgelicht.

Als dader van deze oplichting komt telkens naar voren een blanke man van rond de 40 jaar oud die een (niet-Maastrichts) dialect spreekt, mogelijk Belgisch. Hij heeft een normaal postuur en een onverzorgd uiterlijk (ongeschoren / baard van enkele dagen) en droeg in enkele gevallen een roodkleurig jack en een spijkerbroek.

Het brutaalst ging hij te werk bij een 92-jarige vrouw waarbij hij op zondag 7 januari twee maal toesloeg. De eerste keer vroeg hij 20 gulden voor een tuinboek. Een half uur later stond hij weer voor de deur en had precies hetzelfde boek waarvoor nog 40 gulden door de buurvrouw moest worden betaald. De nietsvermoedende vrouw betaalde dit keer met een biljet van 50 gulden. De oplichter zei wisselgeld te gaan halen uit zijn auto. Ze heeft hem nooit meer terug gezien. Een 68-jarige vrouw raakte 100 gulden kwijt. Zij werd verzocht om 22 gulden reparatiekosten te betalen voor een zakhorloge dat van de buurman zou zijn. Omdat ze dit bedrag niet contant had, betaalde ze met honderd gulden. Ook hier zei de oplichter dat hij wisselgeld uit zijn auto moest halen. Ze zit nu met een horloge en wacht nog steeds op dat geld.

Hoewel het om relatief kleine bedragen gaat welke gemiddeld onder de verkoopwaarde van de aangeboden goederen liggen, waarschuwt de politie met name oudere mensen om alert te zijn op bovengenoemde persoon en diens werkwijze. Geadviseerd wordt om niet in te gaan op het verzoek om geld voor te schieten en de oplichter vooral niet in de woning toe te laten. Zij worden tevens verzocht om indien zich zoiets voordoet, meteen de politie te waarschuwen.