PGGM verruimt OBU-voorwaarde

LAD-bericht van 8 februari 2001

De gezondheidscentra zijn sinds 1991 verplicht aangesloten bij pensioenfonds PGGM. De huisartsen in die sector bleven echter tot 1994 aangesloten bij Stichting Pensioenfonds voor Huisartsen, SPH. Pas daarna werd hun deelneming ondergebracht bij PGGM. Gevolg is dat deze huisartsen formeel nog niet voldoen aan het criterium dat zij voorafgaand aan vervroegde uittreding door een Overbruggingsuitkering (afgekort OBU) tien jaar onafgebroken deelnamen aan de PGGM-pensioenregeling.
Na interventie van de LAD heeft PGGM de interpretatie van deze voorwaarde veranderd waardoor ook deze huisartsen zonder problemen van de OBU gebruik kunnen maken.

Tot 1999 konden artsen van 60 jaar en ouder, die tien jaar onafgebroken deelnamen in de PGGM-pensioenregeling gebruiken maken van de Overbruggingsuitkering (OBU) als regeling voor vervroegde uittreding. De OBU is sindsdien vervangen door het FLEX-pensioen, maar artsen aangesloten bij PGGM en geboren vóór 1949 kunnen nog wel kiezen voor vervroegde uittreding via de OBU.

Verplichtstelling vervalt
Huisartsen in dienst bij de gezondheidscentra werden op 1 januari 1991 niet aangemeld bij PGGM omdat zij voorlopig nog verplicht bleven vallen onder de SPH beroepspensioen- regeling. Door aanpassing van deze regeling op 1 januari 1994 konden huisartsen in een gezondheidscentrum toen pas ondergebracht worden bij PGGM. Strikt formeel zou de criteriumtijd van deze huisartsen dus pas in per die datum in kunnen gaan, terwijl er wel sprake was van een collectieve overgang van SPH naar PGGM.

LAD-interventie
Aangezien dit voor LAD-leden die vervroegd wilden uittreden problemen opleverde, nam de LAD contact op met PGGM. Het pensioenfonds stelt zich gelukkig coulant op en reageerde onlangs per brief met een definitieve opstelling in deze kwestie. PGGM erkent dat het altijd de bedoeling was dat de verplichtstelling van het PGGM-pensioen in verband met de collectieve overgang vanaf 1991 zou gelden voor de huisartsen in de gezondheidscentra. Op basis daarvan wordt de diensttijd van huisartsen die op 1 januari 1991 in dienst waren van een gezondheidscentrum én degenen die daar vanaf die datum tot 1 januari 1994 in dienst zijn getreden, maar die op grond van de SPH-regeling verplicht waren aangemeld bij SPH, tóch meegeteld in de criteriumtijd (10-jarentermijn) van de OBU bij PGGM.

Dankzij deze opstelling voldoen ook de huisartsen in de gezondheidscentra geboren vóór 1949 aan de criteriumtijd waardoor zij kunnen kiezen voor óf OBU of Flex-pensioen. Bedankt PGGM voor de getoonde flexibiliteit en klantgerichtheid!

Ga naar : Nieuwspagina van de LAD
Volgend artikel : AMS: De fabel van het uurtarief

© copyright LAD 2001 home . index . email/adres . Artsennet