MINVENW

8 februari 2001

Proef met snelheidsbegrenzer geslaagd

De meerderheid van de testrijders waardeert het rijden met een snelheidsbegrenzer positief. Dit is één van de resultaten van de proef met Intelligente Snelheidsaanpassing (ISA) in de Tilburgse wijk Campenhoef. Bestuurders van een ISA-auto zijn zowel binnen als buiten het testgebied rustiger gaan rijden. De resultaten van de eerste proef in Nederland zijn vandaag bekend gemaakt in Tilburg in aanwezigheid van minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat.

In de periode van oktober 1999 tot oktober 2000 heeft een groep van 120 personen gedurende acht weken 20 autos getest, die waren uitgerust met een zogenoemd ISA-systeem. Dit systeem meet permanent de snelheid. Zodra het voertuig de maximum snelheid overschrijdt, wordt de snelheid automatisch aangepast. Ook een bus van het Brabantse openbaar vervoerbedrijf BBA heeft aan de proef deelgenomen. In totaal hebben twintig buschauffeurs het systeem getest. Verder hebben wijkbewoners zonder ISA-auto aan de proef deelgenomen evenals Tilburgers uit andere wijken en mensen uit Breda en Den Bosch. Ongeveer 65 procent van de bewoners van de wijk Campenhoef ziet de invoering van een snelheidsbegrenzer in personenautos en bussen als een oplossing om hoge snelheden in woonwijken te verminderen.

Hoge snelheden hebben een nadelig effect op de verkeersveiligheid. Op verschillende manieren wordt geprobeerd snelheden te verminderen. Ondanks deze maatregelen wordt nog steeds te hard gereden. Met de proef in Tilburg is onderzocht of een automatische snelheidsbegrenzer wordt geaccepteerd als middel om de rijsnelheden van autos en bussen te beperken. Intelligente snelheidsaanpassing is een alternatief voor traditionele snelheidsmaatregelen zoals controles en verkeersdrempels. De mogelijkheden voor een grootschalige vervolg proef worden op dit moment bekeken. De proef in Campenhoef is uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant.

Martine Bossers, Adviesdienst Verkeer en Vervoer (010) 282 56 04. Anja Sinnema, (070) 351 71 12.