Gemeente 's-Hertogenbosch

Brandveiligheid horeca

do 08 februari 2001

Gemeentebestuur formuleert nieuw beleid

Mede naar aanleiding van de ramp in Volendam heeft het college van burgemeester en wethouders deze week haar beleid herijkt met betrekking tot de noodzakelijke brandveiligheid van horecabedrijven in s-Hertogenbosch. Er zijn maatregelen getroffen voor de korte termijn(carnaval) en voor de lange termijn. De volgende maatregelen zijn getroffen.


- Een ambtelijke werkgroep brengt vóór 15 maart 2001 advies uit aan het college voor de lange termijn maatregelen;


- versnelling van de procedure voor de uitgifte van gebruiksvergunningen aan de horeca. Uitgangspunt is dat horecabedrijven per 1 januari 2002 moeten beschikken over een dergelijke vergunning;


- niet alleen voorafgaand aan carnaval, maar óók tijdens de carnaval, controleert de brandweer (steekproef);


- in geval van een gevaarlijke situatie tijdens carnaval, krijgt de horecaondernemer één uur de tijd om maatregelen te treffen. Zonodig, wordt met behulp van bestuursdwang het pand gesloten voor de duur van de carnaval.

Korte termijn

Op de korte termijn speelt vooral de carnaval. In verband daarmee hebben alle horecaondernemers deze week een brief ontvangen. De brief gaat onder meer in op de brandveiligheids-eisen in de Bouwverordening die altijd gelden en op de verantwoordelijkheden, die de horecaondernemers zelf hebben. Met name met betrekking tot het aantal bezoekers dat met de carnaval maximaal in de horecazaak kan worden toegelaten. Zoals ieder jaar, zal de brandweer de zaken die actief aan de carnaval deelnemen, vooraf controleren. Als extra maatregel geldt dat in gevaarlijke situaties, die de brandweer constateert (bijvoorbeeld teveel bezoekers) en waarin de ondernemer nalatig blijft om noodzakelijke aanpassingen uit te voeren, spoedeisende bestuursdwang wordt toegepast. Het café wordt dan voor de duur van de carnaval gesloten. De brandweer controleert dit jaar ook tijdens het carnaval.

Bezoekersaantallen

Met betrekking tot het maximale aantal toe te laten bezoekers op basis van de normering van de Bouwverordening heeft het college besloten dat die normering uitgangspunt zal zijn bij het verlenen van de gebruiksvergunning. De brandweer controleert tijdens het carnaval steekproefsgewijs op dit aspect. Omdat in de afgelopen jaren nooit expliciet is gecontroleerd op aantallen bezoekers en er (nog) geen gebruiksvergunningen zijn verleend, wordt deze benadering beschouwd als een redelijke opstelling van de gemeente. Zeker op een moment dat carnaval nog maar vier weken weg is en de tijd voor ingrijpende (bouwkundige) maatregelen ontbreekt. Tegelijkertijd voldoet het scenario naar de opvatting van het college aan de plicht van de gemeente om gevaarlijke situaties te voorkomen en daad-krachtig op te treden in gevallen dat de Brandweer dit nodig acht. Zolang er nog geen gebruiksvergunningen zijn verleend, is er sprake van een overgangsperiode. Tijdens deze periode zal de brandweer op vergelijkbare wijze optreden als met carnaval.

Lange termijn

Er is een ambtelijke werkgroep ingesteld met vertegenwoordigers van de afdelingen Bouwen, Milieu en ORV, Brandweer, bestuurs-ondersteuning en het district s-Hertogenbosch van de regiopolitie.

De werkgroep heeft de opdracht te rapporteren over de volgende

aspecten:


- Inzicht geven in de formele verantwoordelijkheden bij de vergunningverlening (bouwvergunning, evenementenvergunning, milieuvergunning, horecavergunning, gebruiksvergunning e.a.


- Inzicht geven in de formele verantwoordelijkheidsverdeling bij de handhaving van de wettelijke regels en de bovengenoemde vergunningen met de daarin opgenomen voorwaarden.


- Het beschrijven van de huidige werkwijze (wie,frequentie, optreden bij strijdig gebruik, wettelijke instrumenten, integrale controle van betrokken instanties (evt. ook externen) bij deze handhaving, inclusief de werkwijze tijdens de overgangsperiode.


- Rapporteren in hoeverre de recente gebeurtenissen aanleiding zijn tot aanpassing van de handelwijze bij handhavingactiviteiten voor zover noodzakelijk het doen van voorstellen ter verbetering.


- Met betrekking tot de gebruiksvergunning aangeven:
* De stand van zaken van de verlening van gebruiksvergunningen.

* Hoe alle daarvoor in aanmerking komende bedrijven versneld over een gebruiksvergunning kunnen beschikken.

Uitgangspunt daarbij is dat ernaar wordt gestreefd dat per 1 januari 2002 in principe alle gebruiksvergunningen voor de horeca zijn afgegeven.


* De criteria die daarbij gelden.


* Een aangepaste planning met de capacitaire consequenties van een versnelde afgifte van de gebruiksvergunningen.


* De daaraan verbonden extra kosten en de daarvoor mogelijke dekkingsmiddelen.