Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Varkensbedrijven kunnen makkelijker administratief samenvoegen

8 februari 2001 - Minister Brinkhorst van Landbouw heeft besloten de belemmeringen voor administratieve samenvoeging van bedrijven als gevolg van de welzijnsregelgeving weg te nemen, zodat meer varkenshouders gebruik kunnen maken van de versoepelde regelgeving voor samenvoegen.

Varkenshouders die hun bedrijven administratief samenvoegen kunnen in het door het Varkensbesluit aangegeven tempo de bedrijven aanpassen aan de strengere welzijnseisen. Zij hoeven niet versneld aan de strengste welzijnseisen te voldoen. De voorziening om bedrijven administratief samen te voegen zonder dat daarbij afroming van varkensrechten plaatsvindt, is overigens van kracht geworden op 1 januari 2001.

Boeren die met terugwerkende kracht hun bedrijven per 1 januari 2001 willen samenvoegen, kunnen dit tot 1 mei 2001 bij Bureau Heffingen melden. De datum van 1 maart 2001, zoals op het formulier en voorlichtingsfolder staat, vervalt hiermee. Dit geldt voor iedere boer die bedrijven wil gaan samenvoegen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2001. Voor het samenvoegen moeten zij het formulier 'Samenvoegen van twee bedrijven' invullen en opsturen naar Bureau Heffingen.

Uiterlijk in week 8 ontvangen varkensboeren met meer dan één mestnummer op een adres een brief waarin de wijziging in de regelgeving rondom de welzijnseisen staat uitgelegd. Het formulier 'Samenvoegen van twee bedrijven' kan telefonisch bij het Mestloket worden aangevraagd, 0800 - 22 333 22 (gratis). Voor andere vragen over samenvoegen kan men hier ook terecht.

Samenvoegen kan aantrekkelijk zijn voor iedereen die meer dan een mestnummer heeft en die dus meer dan een MINAS-boekhouding bijhoudt. Begin januari 2001 heeft Bureau Heffingen een voorlichtingsfolder en formulier gestuurd naar boeren met meer dan een mestnummer.