CDA

CDA stelt voorwaarden aan privatisering van regionale netwerkbedrijven

Tweede Kamerlid Hans van den Akker heeft, namens de CDA-fractie, een aantal voorwaarden geformuleerd waaraan moet zijn voldaan alvorens over privatisering van regionale netwerkbedrijven kan worden gesproken.

Deze voorwaarden zijn:


* goede marktwerking en (internationale) concurrentie
* hoogspanningsnet voor elektriciteit en hoge drukleidingnet voor gas in handen houden van de overheid

* onafhankelijk netbeheer

* goed en effectief toezicht

* geen verkoop aan commerciële partijen in de sector.
Hans van den Akker legt uit waarom aan deze voorwaarden moet zijn voldaan: "Het optimaal functioneren van marktwerking en concurrentie ook vanuit het buitenland is naar de mening van mijn fractie een eerste vereiste om te komen tot lagere prijzen en redelijke voorwaarden. Wij houden de minister aan haar uitspraken dat het allemaal goedkoper zou worden. Minder, minder was het adagium en daar houden van we de minister aan."

Minder, minder
Echte marktwerking kan alleen plaatsvinden als er sprake is van een merkbare concurrentiedruk, onder meer vanuit het buitenland, op de Nederlandse marktprijzen. Maar dat is praktisch onmogelijk door de voorrangsbepaling in de overgangswet elektriciteitsproductiesector. Grootverbruikers zijn daardoor gedwongen elektriciteit bij Nederlandse productiebedrijven te kopen, uiteraard tegen veel hogere prijzen. Ook voor de kleinverbruikers kunnen de elektriciteitsprijzen niet dalen, want ook de elektriciteitsdistributiebedrijven als grootverbruikers zijn gedwongen elektriciteit van de Nederlandse elektriciteitsproduktiebedrijven te kopen. Dus profiteren ook de particulieren en kleine afnemers niet van lagere prijzen.

"Handhaaf nutsfunctie van overheid"
Het CDA wil ook dat het hoogspanningsnet voor elektriciteit en het hoge drukleidingnet voor gas in handen blijft c.q. komt van de overheid. Want, als zowel de productiebedrijven en de distributiebedrijven eenmaal zijn geprivatiseerd, "hoe kun je dan je nutsfunctie die je als overheid hebt te vervullen nog waarmaken, namelijk de garantie aan alle burgers en bedrijven dat zij ten alle tijden over elektriciteit en gas kunnen beschikken tegen een redelijke prijs", aldus Hans van den Akker.

De gehele bijdrage van Hans van Den Akker kunt u hiernaast downloaden.