Stadsdeel Zeeburg

Stadsdeel Zeeburg geeft opbouwwerk opnieuw inhoud

Stadsdeel Zeeburg gaat het opbouwwerk in het stadsdeel doelmatiger organiseren. De subsidie aan de stichting Opbouwwerk in Zeeburg (SOiZ) wordt met ingang van 2002 stopgezet. Het budget zal op een andere manier voor het opbouwwerk worden aangewend.

De taak van het opbouwwerk is bewoners te ondersteunen en voor te lichten. De twee grote organisaties die zich in Zeeburg bezighouden met welzijn en samenlevingsopbouw, de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening en Samenlevingsopbouw Oost (MDSO) en de Stichting Welzijn Zeeburg (SWZ) moeten een plan te ontwikkelen waarin ze de kerntaken van het opbouwwerk herformuleren. De nieuwe invulling moet de emancipatie van migranten versterken en mensen bij elkaar brengen.

Onafhankelijk
Het uitgangspunt is een organisatie waar alle opbouwtaken worden gecoördineerd en die de mogelijkheid heeft flexibel te gaan werken. Hierdoor kunnen alle activiteiten beter op elkaar worden afgestemd en kunnen ook de kosten efficiënter worden aangewend. Nesip Can, stadsdeelwethouder Welzijn in Zeeburg, heeft een nieuwe organisatie voor ogen die een zekere onafhankelijkheid behoudt van de overheid en waarbij de subsidierelatie anders wordt.

Prestatieplan
De stadsdeelwethouder hecht veel waarde aan een goed gestructureerd opbouwwerk in Zeeburg. 'Opbouwwerk is een belangrijk onderdeel van het sociale beleid. Het heeft de taak zwakkere groepen te ondersteunen.' Hij verwacht van een nieuwe organisatie nieuwe impulsen op het gebied van mensen bij elkaar brengen, emancipatie van migranten, buurtbeheer, faciliteren van bewonersinitiatieven en voorlichting. 'De maatschappij verandert en daar hoort een moderne opbouwwerkorganisatie bij.', aldus Can. 'Daarbij hoort een werkwijze waarbij jaarlijks een prestatieplan wordt gepresenteerd.'