Stadsdeel Zeeburg

Asielzoekerscentrum Zeeburgereiland geopend

Na een voorbereiding van ruim twee jaar is het Asielzoekerscentrum Zeeburg aan de Zuiderzeeweg 44, klaar. De eerste bewoners arriveren in de loop van deze week.

Stadsdeel Zeeburg stelde het Zeeburgereiland beschikbaar voor een termijn van vijf jaar, zolang de verhuizing duurt van het Waterzuiveringsbedrijf Oost. Na die tijd worden er op het eiland woningen gebouwd.

Het centrum bestaat uit zes prefab woonunits met appartementen voor elk acht personen. De keuken, woonkamer en douche worden gedeeld. Verder is er een basisschool, een peuterspeelzaal en kantoren. In totaal biedt het centrum onderdak aan 380 bewoners.

De bewoners kunnen Nederlandse taalles volgen, er is een recreatieruimte en afhankelijk van de behoefte kunnen bewoners er sporten of gebruik maken van een fietsenwerkplaats. De bewoners voeren hun eigen huishouding en koken hun eigen potje.

(Vrijwilligers)werk
Asielzoekers mogen twaalf weken per jaar betaald werk verrichten, mits het seizoensgebonden arbeid is. Vrijwilligerswerk doen mag altijd, zowel binnen als buiten het centrum.In Stadsdeel ZuiderAmstel doen asielzoekers bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis in de buurt.

In Osdorp helpen buurtbewoners op hun beurt weer bij de kinderopvang in het centrum. Directie en personeel runnen het centrum maar een AZC kan de ondersteuning door vrijwilligers goed gebruiken.

Voorzieningen
De asielzoekers maken gebruik van de bestaande voorzieningen van de gemeente. De kinderen in de basisschoolleeftijd krijgen het eerste jaar les in het AZC. Daarna stromen ze door naar een reguliere school. Een medisch team biedt preventieve zorg en begeleidt de mensen indien nodig naar de reguliere zorg.

Overlegcommissie
Inwoners van het stadsdeel hebben de mogelijkheid in een overlegcommissie met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en andere instanties uit de buurt te praten over wat het centrum voor de buurt kan betekenen en andersom. Geïnteresseerden en vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij de locatie-coördinator Caroline Gorissen, tel. 560 76 07.