Vredestein NV

P E R S B E R I C H T

MINDER WINST BIJ VREDESTEIN

Op basis van voorlopige cijfers behaalde Vredestein NV in 2000 een winst van ¤ 0,2 mln (1999: ¤ 10,4 mln). Eind november 2000 was reeds een waarschuwing voor een substantiële winstdaling afgegeven. Met dit resultaat is de gestage winstgroei van de afgelopen jaren tijdelijk doorbroken. Er zijn twee duidelijke oorzaken voor de winstdaling aan te geven: ten eerste, de buiten verwachting sterk gestegen grondstofprijzen, die zich, zij het in verschillende gradaties, bij alle groepsmaatschappijen voordeden met uitzondering van Vredestein Rubber Resources. Aangezien deze prijsstijgingen moeilijk op korte termijn waren door te berekenen, leidde dit voor het verslagjaar tot een grote druk op de marges. Ten tweede vielen de verkopen van winterbanden tegen als gevolg van het zachte winterseizoen.

De geconsolideerde omzet steeg met 15% tot ongeveer ¤ 295 mln (1999: ¤ 255,6 mln), bijna geheel door acquisities. De kasstroom kwam in 2000 uit op ¤ 23 mln (1999: ¤ 30,4 mln), een daling van 24%. In 2000 werd voor het eerst goodwill geactiveerd en via de Winst- en Verliesrekening afgeschreven. Het resultaat vóór afschrijving goodwill bedroeg in 2000 ¤ 3,2 mln tegenover ¤ 10,4 mln in 1999, een daling met 70%. Als afschrijvingstermijn van goodwill is gekozen voor drie jaar. De winst per (certificaat van) aandeel is ¤ 0,02 (1999: ¤ 1,28). De directie wil het dividendvoorstel aanhouden tot er meer inzicht bestaat in de ontwikkelingen in de eerste maanden van het lopende jaar.

Vooruitzichten
Voor 2001 rekenen wij op een terugkeer van een voor Vredestein meer gebruikelijk winstniveau. In 2001 zullen wellicht nog eenmalige kosten moeten worden genomen voor een voortgezette herstructurering van Sealing Systems. Voorts zal er bij Fietsbanden sprake zijn van een operationeel verlies vanwege de tot medio 2001 doorlopende productie. Verder gaan wij uit van een gemiddeld winterseizoen, van verdere integratie van de recent gepleegde acquisities en van de beheersing van de kostenstructuur. Verkoopprijzen zijn inmiddels in een groot aantal markten aangepast aan de hogere grondstofprijzen.

Het jaarverslag met de definitieve jaarcijfers zal begin april beschikbaar zijn. De jaarvergadering zal worden gehouden op donderdag 12 april a.s. in Bilderberg Hotel Arnhem-Velp te Velp om 14.00 uur.

PERSBERICHT - 2 -

Vredestein NV, sinds 1986 genoteerd aan de AEX-Effectenbeurs van Euronext NV, bestaat uit een vijftal groepsmaatschappijen welke actief zijn op het gebied van personenwagen-, bestelwagen-, landbouw- en industriebanden; fietsbanden; laarzen en 'outdoor' schoenen voor consumenten en industrieel gebruik; rubber recycling; compounds; en afdichtingsprofielen.

DE DIRECTIE
Vredestein N.V.
President Kennedylaan 104
6883 AX VELP

Contactpersoon: drs R.H. Oudshoorn, telefoon 053 4888210