Laatste persbericht: Maybank gaat met Fortis een joint venture aan inzake bankverzekeren 8 februari 2001

Fortis Bank


Maybank gaat met Fortis een joint venture aan inzake bankverzekeren
Maybank sloot vandaag een overeenkomst met Fortis met het oog op de ontwikkeling van het bankverzekeren in Maleisië. Volgens dat akkoord zal Fortis een aandeel van 30% verwerven in de activiteiten van Maybank op het gebied van levens- en niet-levensverzekeringen. De investering van Fortis bedraagt ongeveer 340 miljoen RM (ongeveer 90 miljoen USD), onderworpen aan nadere aanpassingen bij afronding van de overeenkomst.

Het akkoord kwam tot stand nadat de Bank Negara Malaysia in mei 2000 haar goedkeuring verleende voor het opstarten van onderhandelingen tussen de betrokken partijen in verband met de transactie.

De overeenkomst werd in naam van Maybank ondertekend door haar Managing Director, de heer Datuk Amirsham A Aziz, en in naam van Fortis door haar Chief Executive Officer, de heer Anton van Rossum.

Op de plechtigheid verklaarde de heer Datuk Amirsham A Aziz, waarom Maybank voor Fortis als partner in de joint venture heeft gekozen.

"Wij zochten naar een strategische partner die ons zou helpen om ons doel te bereiken, met name een leidersplaats op de verzekeringsmarkt te veroveren. We hadden nood aan een partner die niet gewoon een leider was op het vlak van bankverzekeren, maar ook een succesrijke bankgroep."

"Bij onze zoektocht kwam Fortis naar voren als de natuurlijke partner. Fortis heeft niet alleen een duidelijk engagement op die markt, maar ook de bekwaamheden en de systemen die ons bij het realiseren van ons oogmerk kunnen helpen."

De heer Datuk Amirsham A Aziz voegde er nog aan toe : "Deze joint venture gaat over meer dan verzekeringen alleen. Wij menen dat ons partnerschap niet uitsluitend ten goede zal komen aan onze verzekeringsactiviteiten en onze klanten, maar ons ook in staat zal stellen een betrouwbare financiële begeleider te worden voor al onze klanten. Ik ben ervan overtuigd dat we dankzij de merkbekendheid van Maybank, een naam waarin de Maleisiërs vertrouwen hebben, alsook dankzij ons uitgebreid netwerk in het hele land in de toekomst nieuwe horizonten kunnen ontdekken."

De heer Van Rossum plaatste deze joint venture in de context van de strategie van Fortis : "Fortis wil haar bedrijvigheid in Azië uitbreiden en daarbij deelhebben in het groeipotentieel dat we voor de toekomst verwachten, in het bijzonder in de sector van de financiële diensten. In Europa boekte Fortis heel veel succes met de integratie van verzekeringen en beleggingen in haar retail banking-activiteiten. Het is onze bedoeling, die kennis en ervaring in toepassing te brengen in samenwerking met belangrijke retailbanken in Azië."

"Het doet ons plezier dat onze eerste joint venture in Azië op het vlak van bankverzekeren met Maybank tot stand komt. Maybank heeft alle ingrediënten die we bij een bankverzekeringspartner zoeken: een krachtig retailnetwerk, de inzet van het management om het verzekeringswezen in retail banking te integreren, en bekwame en gemotiveerde medewerkers met een sterk op informatietechnologie gerichte blik."

"Maybank heeft een snelgroeiende verzekeringsbedrijvigheid - zowel inzake leven als in niet-leven. Via dit partnerschap kan Maybank dankzij de knowhow van Fortis al haar retailactiviteiten opvoeren." "Fortis is zeer enthousiast over dit partnerschap, en wij zullen het voluit steunen," besloot de heer Van Rossum.

Maybank wil na de ondertekeningsplechtigheid al haar verzekeringsmaatschappijen groeperen in de holding Mayban Assurance Berhad, die zal worden omgedoopt tot Mayban Fortis Holdings Berhad.

Maybank
Maybank is Maleisiës grootste financiële dienstengroep met activa van meer dan 127 miljard RM (33 miljard USD) en ze behoort tot de vijf grootste banken in de ASEAN. Ze werd in Maleisië opgericht op 31 mei 1960 en op de Effectenbeurs van Kuala Lumpur geïntroduceerd op 17 februari 1962.

Maybank biedt een ruime waaier financiële diensten aan, gaande van retail banking, corporate banking, merchant banking, offshore banking, leasing en huurkoop tot verzekeringen, vermogensbeheer, effectenbemiddeling, fondsbeheer, discontoverrichtingen en de verstrekking van risicokapitaal. Maybank heeft het uitgebreidste kantorennetwerk van Maleisië en is tevens bedrijvig in belangrijke financiële centra wereldwijd, met een sterke regionale aanwezigheid in Azië.

Maybank is een pionier en een leider inzake bankverzekeren in Maleisië en Zuidoost-Azië. Mayban Life Assurance Berhad en Mayban Assurance Berhad spelen een belangrijke rol in de verzekeringssector.

Mayban Life Assurance Berhad startte in 1993 en bereikte in vijf jaar tijd de top in de verzekeringsbranche wat nieuwe premieontvangsten betreft.

In 1997 verkreeg Mayban Life Assurance Berhad het ISO9002-certificaat vanwege het Standards and Industrial Research Institute of Malaysia (SIRIM). In 1999 kreeg ze van de Aziatische Verzekeringsindustrie de onderscheiding van "levensverzekeringsmaatschappij van het jaar", als erkenning voor haar innoverende en dynamische distributie en dienstverlening via bankverzekering.

De recente voltooiing van de fusie van Mayban Assurance Berhad met UMBC Insurans Berhad bezorgde de nieuwe groep, Mayban General Assurance Berhad, een plaats in de top-5 van de algemene verzekeringen.

Met thans zowat vierhonderd kantoren en vijfhonderd financiële specialisten bewijst Maybank haar engagement en bereidheid om aan de behoeften van haar klanten tegemoet te komen.

Fortis
Fortis is een internationale groep die een leidersplaats bekleedt op de gebieden van verzekeren, bankieren, beleggen en bankverzekeren. De groep stelt meer dan 75.000 personen tewerk en biedt een ruim gamma financiële diensten aan via verscheidene distributiekanalen.

Op haar thuismarkt, de Benelux, is Fortis een van de grootste verstrekkers van geïntegreerde financiële diensten voor particulieren, bedrijven, institutionele beleggers en de overheidssector.

In andere Europese landen, in de Verenigde Staten en in Azië concentreert Fortis zich op welbepaalde marktsegmenten. Ze spitst zich toe op die markten en marktsegmenten waar ze een leidende rol kan spelen en een rendabele groei kan realiseren. Eind 1999 bedroegen de totale activa van Fortis 406 miljard EUR en beliep haar resultaat over het jaar, vóór belastingen, 3,4 miljard EUR.

Fortis voelt zich betrokken bij de samenleving waarvan zij deel uitmaakt. De kracht van Fortis ligt in de bundeling van solide, in de lokale samenleving gewortelde bedrijven, die dicht bij hun klanten staan. Samen vormen deze bedrijven een sterke groep met een uitgebreid productengamma, grote financiële draagkracht, brede risicospreiding en een sterke expertise. Zo combineert Fortis lokale kennis en ervaring met mondiale kracht.

Fortis is genoteerd op de beurzen van Amsterdam, Brussel, Londen en Luxemburg en heeft een gesponsord ADR-programma in de Verenigde Staten.

Perscontacten:
Liliane Tackaert 32 (0)2 510 52 33 32 (0)475 52 09 30
Liliane.tackaert@fortis.com

Hilde Junius 32 (0)2 510 52 34 32 (0)478 88 29 60
Hilde.junius@fortis.com

Jan-Willem ter Avest 31 (0)30 257 65 66 31 (0)6 51 190 617
Jan-willem.teravest@fortis.com

Hendrik Jan Eijpe 31 (0)30 257 65 52 31 (0)6 51 381 029
Hendrik-jan.eijpe@fortis.com

Investor relations:
Frank Dausy 32 (0)2 510 53 37 Frank.dausy@fortis.com

Gerard-Jan van Berckel 31 (0)30 257 65 46 Gerard-jan.vanberckel@fortis.com

Robert ter Weijden 31 (0)30 257 77 74 Robert.weijdenter@fortis.com