Persbericht, 8 februari 2001 19.40

Politie Utrecht krabbelt terug; 'Gratis Eten Utreg' mag de winter doorbrengen in Hoog Catherijne

Utrecht - Vanavond heeft een groep van zo'n 60 mensen van 'Gratis Eten Utreg' in Hoog Catherijne zo'n 30 liter soep, brood en salade uitgedeeld. De politie, twee weken geleden nog hard ingrijpend, gedroeg zich, kennelijk gedwongen door de publiciteit en de vele verontwaardigde reacties, voorbeeldig. De uitdelers hoefden slechts 10 meter op te schuiven van de oorspronkelijke plek en kregen bovendien de toezegging dat 'Gratis Eten Utreg' gedurende de winter gratis eten mag uitdelen in Hoog Catherijne.

Winkelbeleggingen Midden Nederland, niet blij met deze ontwikkeling, overweegt een kort geding tegen de gemeente aan te spannen over deze afspraak. Mocht Winkelbeleggingen Midden Nederland dit winnen, dan kan de politie alsnog tot verwijdering van de groep overgaan.

Zoals altijd ging het voedsel op en waren de reacties van de voorbijgangers positief. 'Gratis Eten Utreg' spreekt dan ook van een bijzonder geslaagde avond. Beelden van de actie zijn verkrijgbaar bij Gerbrand Oudenaarden (030-2387516, www.engage.nl, gerbrand @ oudenaarden.nl).

Twee weken geleden

Op 25 januari jl werden 13 vrijwilligers van 'Gratis Eten Utreg' met grof geweld door de politie aangehouden terwijl zij in het winkelcentrum Hoog Catharijne gratis soep en brood uitdeelden aan de voorbijgangers. De politie had hen gevorderd het winkelcentrum te verlaten en de bakfiets met warme soep, salades en brood mee te nemen, daar zij geen vergunning hadden op deze plaats eten uit te delen.

Een filmploeg van de IKON, die opnames maakte voor het jongerenprogramma Jonge Gasten, werd door de beveiliging van Hoog Catherijne te verstaan gegeven dat zij niet mochten filmen. De politie verwijderde hen later met veel geduw.

Artikel 113 van de APV geldt niet voor verstrekken gratis eten.

Vrijdag aan het einde van de middag werden de laatste arrestanten van 'Gratis Eten Utreg' vrijgelaten. De politie baseerde zich op artikel 113 van de APV waarin staat dat handel met behulp van een kraam of een tafel verboden is zonder vergunning. De rechter commissaris bepaalde echter dat er geen sprake was van handel daar de groep gratis eten uitdeelde. De arrestatie was daarmee niet rechtmatig en ook de twee laatste arrestanten werden vrijgelaten. Zij waren in verzekering gesteld, omdat zij zich tegen de arrestatie zouden hebben verzet.

Volgens de politie was hard optreden in enkele gevallen noodzakkelijk omdat mensen zich hevig verzetten tegen arrestatie. Eén agente zou zelfs een hersenschudding en letsel aan het gelaat hebben opgelopen door een schop van een van de arrestanten. Meerdere getuigen hebben gezien hoe die persoon door drie agenten op de grond werd gegooid en in de boeien werd geslagen en dus helemaal niet eens de mogelijkheid had om zich te verzetten. Eén van ons heeft die agente later nog gezien op het bureau. Ze zei lachend tegen een van haar collega's dat het wel ging en dat ze tijdens de arrestaties een duw had gekregen. Beetje overtrokken dus allemaal. Wij eisen dan ook intrekking van alle boetes die de arrestanten hebben gekregen en excuses van de Utrechtse politie vanwege hun onbesuisde acties.

De wijkagent heeft te kennen gegeven dat hij nooit een positief advies aan de gemeente zal geven als wij een vergunning aanvragen. Na alle publiciteit, verontwaardigde reacties richting het korps en vragen van D'66 aan het College van B&W over de excuses aan de uitdelers van Gratis Eten, is het tot de politie Utrecht doorgedrongen dat ze fout hebben gezeten. Ze willen nu dan ook dolgraag overleg. De uitdelers van Gratis Eten willen echter gewoon met rust gelaten worden.

Achtergrond Gratis Eten Utreg

'Gratis Eten Utreg' is een initiatief van een groep jonge mensen die elke twee weken bij groenteboeren en bakkers de producten ophalen die niet zijn verkocht en anders weggegooid zouden worden. Met de opgehaalde groenten, fruit en brood maken zij maaltijden die tijdens de koopavond gratis uitgedeeld worden aan alle voorbijgangers die geïnteresseerd zijn. Op deze manier wordt het eten uit de container gered en creëren zij een gezellige plek in de stad waar veel verschillende mensen met elkaar in contact komen. Tot nu toe zijn er nooit problemen geweest en de reacties waren altijd heel erg positief.

In de zomermaanden stond 'Gratis Eten Utreg' met haar bakfiets vol gratis eten buiten op de stadhuisbrug. Vanwege de weersomstandigheden moesten zij een droge, warme en verlichte plek zoeken en de meest ideale plaats bleek het winkelcentrum Hoog Catharijne. Daar stonden zij niemand in de weg en veel voorbijgangers waren erg enthousiast over het project en velen aten een hapje mee. De politie was echter minder blij, want de groep had geen vergunning en mocht dus niet binnen staan. De groep weigerde echter de plek te verlaten totdat al het eten uitgedeeld was.

Iedereen heeft recht op voedsel, een eerste levensbehoefte!

In Nederland blijken nog steeds veel mensen onder de armoedegrens te leven. Zij moeten iedere dag de grootst mogelijke moeite doen om aan gezond voedsel te komen en dat terwijl er hier in Nederland een enorme overproductie bestaat en er elke dag enorme hoeveelheden nog goed voedsel worden weggegooid.

'Gratis Eten Utreg' is een eerlijk en goed initiatief en komt op een positieve manier in verzet tegen deze consumptie maatschappij. Er is momenteel geen betere plek denkbaar om dit initiatief gestalte te geven en daarom willen wij niet wijken voor de regeltjes van het op kapitaal gerichte winkelcentrum!

Wij eisen deze plek op !

Gratis Eten Utreg (freefood @dds.nl of 06-51088650)

Eind persbericht