Gemeente Hilversum

Oproep burgemeester om chloortransport te stoppen
Burgemeester E.C. Bakker heeft, als voorzitter van de regionale brandweer, een oproep gedaan aan de Tweede Kamer om het chloortransport door het Gooi en de Vechtstreek te stoppen.

De burgemeester deed zijn oproep aan de vaste kamercommissie voor Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer namens de gemeentebesturen van Blaricum, Bussum, `s-Graveland, Hilversum, Huizen, Laren, Loosdrecht, Muiden, Naarden, Nederhorst den Berg en Weesp.

Sinds 23 mei 1993 rijdt de chloortrein door het Gooi en de Vechtstreek. "Wij zijn ons ervan bewust dat, hoe wij ons in het kader van de rampenbestrijding ook voorbereiden op een ongeval met de chloortrein, dit nooit voldoende is", aldus de burgemeester in zijn brief aan de kamercommissie. In de brief wordt de kamercommissie er nog eens op gewezen dat de trein door een dichtbevolkt gebied rijdt. Bij een ongeluk "zullen de gevolgen desastreus zijn".

De regionale brandweerorganisatie heeft haar standpunt eerder kenbaar gemaakt bij zowel minister T. Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) als bij minister drs. J.P. Pronk (VROM). Ook met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Socialistische Partij, de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, AKZO-nobel en de Nederlandse Spoorwegen is over het dringende verzoek de chloortransporten te stoppen, gesproken.