Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Leids eredoctoraat voor professor Lijphart

Persbericht 16 (5 december 2000)

De Universiteit Leiden heeft een eredoctoraat toegekend aan prof.dr. A. (Arend) Lijphart, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Californië, San Diego. Het doctoraat honoris causa zal op donderdag 8 februari 2001 worden verleend tijdens de plechtige academische zitting in de Pieterskerk te Leiden. Dan herdenkt de Leidse universiteit dat zij 426 jaar geleden, op 8 februari 1575 is gesticht. Erepromotor is de Leidse hoogleraar politicologie prof.dr. R.B. Andeweg.

Lijphart krijgt het eredoctoraat vanwege zijn bijzondere wetenschappelijke verdiensten. Hij behoort tot de meest geciteerde politicologen in de wereld. Hij kreeg met name veel erkenning voor zijn theorie van de 'consociational democracy', ook wel de pacificatie-democratie genoemd, die hij eind jaren zestig ontwikkelde. Voordien was de gangbare opvatting dat een stabiele democratie alleen mogelijk was zonder scherpe maatschappelijke tegenstellingen. Lijphart toonde aan dat zo'n democratie ook mogelijk is in landen met grote tegenstellingen. Het gedrag van politieke leiders is daarbij van doorslaggevende betekenis. Politieke leiders die streven naar samenwerking in plaats van competitie kunnen een belangrijk tegenwicht bieden aan de destabiliserende effecten van tegenstellingen op sociaal, ideologisch, linguïstisch, religieus of etnisch terrein. Lijphart demonstreerde dit aan de hand van de Nederlandse politieke geschiedenis. Ongeveer gelijktijdig met Lijpharts studie verschenen studies met vergelijkbare conclusies over o.a. Oostenrijk, Zwitserland en België. Uit de overeenkomsten tussen de verschillende landen destilleerde Lijphart vervolgens de theorie van de consociational democracy. Alleen al tussen 1980 en 1995 verschenen over Lijpharts theorie 25 dissertaties in de Verenigde Staten.

Lijpharts aanbeveling van de consociational democracy als oplossing voor intern diep verdeelde landen is van grote maatschappelijke betekenis. Lijphart werd regelmatig geraadpleegd door partijen in diep verdeelde samenlevingen, o.a. in Noord-Ierland en Zuid-Afrika. De laatste jaren doet zijn theorie ook opgeld als mogelijk model voor het bestuur van de Europese Unie.

Grote nationale en internationale bekendheid verwierf Lijphart voorts door zijn onderzoek naar kiesstelsels, naar sociale ongelijkheid in politieke participatie, naar de stabiliteit van regeringen, naar de voor- en nadelen van presidentiële en parlementaire stelsels, en naar de methodische onderbouwing van de case study in de politieke wetenschappen. Zijn studies over kiesstelsels hebben ook een grote maatschappelijke betekenis. Zijn recente onderzoek over de grote sociale ongelijkheid in de deelname aan de Amerikaanse verkiezingen heeft de discussie over invoering van de opkomstplicht weer aangewakkerd.

Tot Lijpharts bekendste publicaties behoort zijn boek over de Nederlandse politiek: Verzuiling, Pacificatie en Kentering; NRC-Handelsblad nam het vorig jaar op als een van de boeken in de serie 'De oogst van de eeuw'. Lijphart was van 1968 tot 1978 hoogleraar politicologie in Leiden. Sinds 1978 werkt hij aan de University of California. Lijphart ontving vele prijzen, waaronder de Dr. Hendrik Muller-Prijs voor Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Johan