Gemeente Oosterhout

Oosterhout ontvangt subsidie voor onderzoek herinrichting Santrijngebied

Initiatief past in provinciaal beleid voor intensief ruimtegebruik

De gemeente Oosterhout ontvangt van de provincie een subsidie van 75.000 voor onderzoek naar de herinrichting van het Santrijngebied. Dat is de helft van het krediet dat de gemeenteraad hiervoor beschikbaar stelde.

De plannen die het gemeentebestuur met het gebied heeft - een in de omgeving passende, grootschalige en betaalbare herontwikkeling van meerdere voorzieningen - past in het provinciaal beleid voor het bevorderen van intensief ruimtegebruik. Daarom heeft de provincie besloten dat het Santrijnproject mag rekenen op een aanzienlijke bijdrage uit het stimuleringsfonds Stedelijke vernieuwing.

Wethouder De Boer (Ruimtelijke Ordening) is ingenomen met de provinciale bijdrage. Het gaat hem dan niet alleen om het geld, maar ook om het belang dat de provincie kennelijk aan deze ontwikkeling hecht. "Geld is natuurlijk altijd welkom, maar ik ben ook blij dat het Oosterhoutse gemeentebestuur vanuit provinciale hoek ondersteuning krijgt voor zijn initiatief voor het Santrijngebied", aldus de wethouder.

De Oosterhoutse gemeenteraad heeft afgelopen maandagavond met ontwerper Ashok Balotra, directeur van het Rotterdamse bureau Kuijper Compagnons en architect van onder andere het Krooneiland in Oosterhout, in informele sfeer van gedachten gewisseld over de invulling van het gebied. Balotra heeft de opdracht een "wensbeeld" op te stellen voor het plangebied, zonder dat daarbij rekening gehouden wordt met financiële en andere randvoorwaarden.

Daarna worden op die wensbeelden een aantal berekeningen losgelaten, worden die wensbeelden aangepast en wordt een programma van eisen ontwikkeld. Het is de bedoeling dat in deze eerste fase ook duidelijk wordt of in het Santrijngebied een nieuw stadhuis kan worden ontwikkeld. De eerste fase zal in totaliteit acht maanden duren.

Aan het eind daarvan zal duidelijk worden of in dit proces vervolgstappen worden gezet. Het college van b. en w. zal de raad daarover dan voorstellen doen. Als de raad daartoe besluit, gaat gewerkt worden aan de planontwikkeling en de planologische procedures.

In de eerste fase van het proces zullen b. en w. belanghebbenden vooral informeren. Als het op daadwerkelijke planvorming en uitvoering aankomt, worden betrokkenen en omwonenden ook bij de discussies betrokken.

Oosterhout, 8 februari 2001