Gemeente Oosterhout

Besluitenlijst

Vergadering college van b. en w. 6 februari 2001

B. en w. vraagt raad te beginnen met eerste fase herinrichting Bouwlingplein

Het college van b. en w. gaat de raad vragen te beginnen met de eerste fase van de herinrichting van het Bouwlingplein. Het gaat dan om de uitvoering van het plan van CRA voor de bouw van 13 appartementen met daaronder winkels tegen het voormalige Vendexcomplex aan het Bouwlingplein.

Dit bouwplan is al in 1999 ingediend. Met uitvoering is echter steeds gewacht, omdat altijd de gedachte is geweest de gehele herinrichting van het Bouwlingplein in één keer uit te voeren. Dat betekent dus dat naast de plannen van CRA ook de bouwplannen van Robbe, Amstelland en Loonen zouden worden meegenomen. De totale bouwtijd - en daarmee de overlast voor de omgeving en het verkeer - zou zo tot anderhalf tot twee jaar beperkt kunnen worden.

Inmiddels is echter duidelijk geworden dat het niet mogelijk is alle plannen in één bouwstroom af te werken. De bouwplannen van met name Amstelland en Loonen moeten namelijk worden aangepast, omdat gebleken is dat ze onvoldoende rekening houden met de aanwezigheid van een aantal monumentale bomen. Hierdoor lopen deze bouwplannen ernstig vertraging op, maar daarop wil en kan CRA niet wachten. Deze onderneming heeft aangegeven uiterlijk 1 juni 2001 met de werkzaamheden te willen beginnen. Om dat mogelijk te maken, willen b. en w. nu een verklaring van geen bezwaar aanvragen bij het Brabantse provinciebestuur.

Daarnaast moet ook de gemeente zelf een aantal werkzaamheden uitvoeren. Zo zal het rijgedeelte van het Bouwlingplein moeten worden verlegd en moet een aantal nutsvoorzieningen worden aangepast. Burgemeester en wethouders vragen de raad hiervoor een krediet van 160.000. Deze uitgave zal worden gedekt uit de opbrengst van de verkoop van de ondergrond van de winkels en appartementen, geraamd op 680.000.

College vraagt raad te besluiten tot verkoop aandelen Intergas

Burgemeester en wethouders gaan de gemeenteraad in zijn vergadering van 6 maart voorstellen te besluiten tot de verkoop van de aandelen van het gasbedrijf Intergas aan het Duitse bedrijf RWE Gas. Deze verkoop levert de gemeente Oosterhout een voorlopig bedrag van 68,9 miljoen aan eenmalige inkomsten op. De eerste tranche van dit bedrag - 53 miljoen die per 2 april beschikbaar komt - willen b. en w. voorlopig onderbrengen in een aparte reserve. Bij de behandeling van de Perspectiefnota - die in de plaats komt van de Voorjaarsnota - zal het college voorstellen doen over de besteding van de opbrengst van de verkoop van de aandelen Intergas.

In het voorstel aan de gemeenteraad tonen burgemeester en wethouders zich ingenomen met het bereikte onderhandelingsresultaat. "Uitgedrukt in een bedrag per aansluiting bevindt het bod aan Intergas zich aan de bovenkant van de markt", aldus het college.

B. en w. wijzen er verder op dat ook op sociaal vlak goede afspraken met RWE Gas zijn gemaakt. Het Duitse bedrijf accepteert het sociaal plan volledig, inclusief de werkgelegenheidsparagraaf. RWE Gas gaat ook akkoord met alle regelingen binnen de cao en de gemaakte afspraken met de vakbonden. Daarnaast staat vast dat het hoofdkantoor van Intergas tot ten minste 2005 in Oosterhout blijft. De huidige Raad van Commissarissen zal aftreden, waarbij in de nieuwe RvC één zetel is ingeruimd voor de Ondernemingsraad, één voor de Gasunie, één voor de gezamenlijke verkopende gemeenten en vier voor RWE Gas.

Als het om tarieven gaat, merkt het college op dat, vanwege de liberalisering van de energiesector, Intergas in de toekomst haar vrije klanten gas tegen marktconforme tarieven zal aanbieden. Waar de "gebonden" klanten - de particulieren - in het geding zijn, ziet de Dienst toezicht energie (Dte) erop toe dat in de toekomst geen overmatige winsten zullen worden gerealiseerd, aldus het college.

B. en w. willen niet meewerken aan vestiging detailhandel in pand Bredaseweg

Burgemeester en wethouders zijn niet van plan mee te werken aan de verhuizing van woninginrichter Decorette vanuit Arendshof naar het pand van de Gecroonde Bel aan de Bredaseweg 106. Decorette denkt daar beter uit de voeten te kunnen met haar plannen voor een showroom.

Volgens het bestaande bestemmingsplan is detailhandel daar niet toegestaan. B. en w. kunnen wel vrijstelling verlenen als detailhandel ondergeschikt is aan de overige bedrijfsactiviteiten. Daarvan is in dit geval geen sprake, aldus b. en w. Daarbij speelt onder andere een rol dat het college terughoudend omgaat met voorstellen die leiden tot uitbreiding van het winkeloppervlak voor detailhandel. Bovendien zou Decorette ook in de nieuwe opzet in Arendshof, waar nog sprake is van leegstand, terecht kunnen.

Wethouder De Boer voorgedragen als lid gebiedscommissie Reconstructiewet

Het college heeft besloten wethouder Y. de Boer (Ruimtelijke Ordening) voor te dragen als lid van de gebiedscommissie "West-klei", die zich zal gaan bezig houden met de revitalisering van het agrarisch gebied in het deel van West-Brabant waartoe ook Oosterhout behoort. De gebiedscommissies zijn het gevolg van het aannemen van de Reconstructiewet (varkenssector). Hoewel die wet vooral gevolgen heeft voor Midden- en Oost-Brabant, is ook besloten voor West-Brabant twee commissies op te richten die zich gaan buigen over de toekomstperspectieven van de agrarische sector en het buitengebied. Als plaatsvervanger van de heer De Boer hebben b. en w. wethouder Gerbrands (Milieu) aangewezen.

Maaimachine moet worden vervangen

B. en w. hebben besloten tot vervanging van de maaimachine die in gebruik is bij Stadsdeel Zuid. Met de vervanging is een bedrag van 130.000 gemoeid. Hiermee is in het investeringsplan rekening gehouden.

College stemt in met jaarlijkse schouw schoolgebouwen

Het college heeft ingestemd met de jaarlijkse schouw van de Oosterhoutse onderwijsgebouwen die in beheer zijn bij de Stichting Huisvesting Onderwijs Oosterhout (SHOO). De schouw moet een algemeen inzicht geven in de bouwkundige staat van de scholen en de kwaliteit van het onderhoud.

Oosterhout, 8 februari 2001