European Union

Burma / Myanmar : initial contacts between SPDC and NLD Press Release: Brussels (08-02-2001) - Press: 45 - Nr: 5926/01


Brussel,
8 februari 2001

5926/01 (Presse 45)

P 28/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over Birma/Myanmar

De EU is ingenomen met de eerste contacten die hebben plaatsgevonden tussen de Nationale Raad voor Vrede en Ontwikkeling (SPDC) en mevrouw Aung San Suu Kyi, secretaris-generaal van de Nationale Liga voor Democratie (NLD). De Unie beschouwt deze ontwikkelingen als de meest belangwekkende sedert 1990. Zij moeten worden aangemoedigd.

Tegelijkertijd wijst de EU erop dat de politieke situatie in Birma/Myanmar verontrustend blijft. Zij benadrukt dat er, in overeenstemming met het gemeenschappelijk standpunt van de EU en de resoluties van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, concrete maatregelen moeten worden genomen die tot nationale verzoening, democratie en eerbiediging van de mensenrechten leiden. De EU hoopt oprecht dat de vertrouwelijke contacten die tussen de SBDC en de NLD zijn aangeknoopt, zullen leiden tot reële vorderingen op al deze gebieden. De EU is bereid steun te verlenen voor de verdere uitbouw van deze contacten. Tevens is de EU verheugd over de recente vrijlating van een aantal activisten van de oppositie.

De EU bevestigt haar krachtige steun voor de inspanningen van de speciale gezant van de secretaris-generaal van de VN, de heer Tan Sri Razali Ismail, aan wie de Trojka een bezoek heeft gebracht in verband met haar missie naar Rangoon/Yangon.

De Europese Unie is ingenomen met de gesprekken die de Trojka-missie tijdens haar bezoek aan Birma/Myanmar van 28 tot en met 31 januari met alle partijen heeft gevoerd.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa Bulgarije, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.