E-Commerce Standaard Bouw


Actueel nieuws

E-Comerce Standaard Bouw in Media Plaza

Op 8 februari jl. heeft E-Commerce Standaard Bouw een seminar georganiseerd over de nieuwste mogelijkheden voor E-business in de bouw. Deze bijeenkomst vond plaats tijdens de internationale Bouwbeurs in Media Plaza. De dag stond onder voorzitterschap van Piet Schouwenburg die als ondernemer en voorzitter van E-Commerce Standaard Bouw de nieuwe ontwikkelingen heeft geplaatst in het perspectief van de gebruiker.

Een groot aantal enthousiaste ondernemers uit de bouw waren aanwezig en gingen regelmatig in discussie met de sprekers. Twee belangrijke ontwikkelingen zijn tijdens het seminar gepresenteerd; 'XML, nieuwe mogelijkheden voor E-business in de bouw' en 'Het projectbestek gekoppeld aan E-business in de bouw'.

Het afgelopen jaar is het aantal publicaties over XML sterk toegenomen. XML combineert de voordelen van uitwisseling van EDI standaardberichten en gebruiksvriendelijkheid van Internet. XML heeft dus invloed op tal van ontwikkelingen zoals marktpleinen en portalen. De vraag blijft echter wat nu de echte mogelijkheden zijn voor een bedrijf in de bouw. In zijn presentatie heeft Ok van Megchelen, directeur E-Commerce Standaard Bouw, een duidelijk beeld van XML gegeven. Vanuit zijn betrokkenheid bij internationale pilots voor praktisch toepassingen van XML heeft hij de extra mogelijkheden aan die XML aangegeven die het biedt voor 'kleinere' bedrijven in de bouw.

XML betekent een drempelverlaging in de toepassing van elektronische communicatie en XML komt daarbij ook binnen bereik van 'kleinere' bedrijven. De enorme diversiteit van gebruikers en de grote omvang van het netwerk onderstrepen de behoefte aan een elektronische communicatie standaard. De standaard moet een brug slaan tussen andere disciplines in de bouw.

In de tweede lezing die gehouden is 'Het projectbestek gekoppeld aan E-business in de bouw' gaf de heer Reindert de Boer, directeur van Zeeboer, een voorbeeld hiervan. Hij is ingegaan op de plaats van het bestek binnen het bouwproces en de rol die het speelt in de ontsluiting van de productinformatie van de toeleverancier. Vanuit de applicaties waarmee door de voorschrijver bestekken worden samengesteld dan wel in een later stadium wanneer door de aannemer 'het boodschappenlijstje' wordt bekeken, kan, afhankelijk van het onderwerp, worden teruggevallen op een wereld aan ondersteunende productinformatie. Zowel in de vorm van Cd-rom's dan wel in de vorm van websites wordt steeds meer productinformatie in digitale vorm aan de bouwpartners aangeboden. Steeds meer informatiebronnen komen binnen handbereik, hetgeen zonder standaard tot wildgroei leidt.

Verwijzing naar uw internetsite

Deelnemers van E-Commerce Standaard Bouw kunnen het adres van hun internetsite op onze site laten plaatsen door een e-mail te sturen naar: info@ECStandaardBouw.nl