Universiteit Twente

01/09 8 februari 2001

Prof.dr. Cock Lodder onderzoekt alternatieve lees- en schrijftechniek

De volgende harddisk draait niet meer

De harddisk mag dan over een aantal jaren aan vervanging toe zijn, magnetische informatie-opslag is daarmee zeker niet een gepasseerd station. Nieuwe materialen en lees/schrijfsystemen zullen ervoor zorgen dat de groei in opslagcapaciteit voorlopig geen halt wordt toegeroepen. Dat verwacht dr. Cock Lodder. Hij is sinds kort benoemd tot hoogleraar Systemen en Materialen voor Informatie-opslag, aan de faculteit Elektrotechniek van de Universiteit Twente. Lodder leidt het onderzoek naar magnetische informatie-opslag.

Aan de harddisk van zijn/haar nieuwe pc ziet de consument het al: de opslagcapaciteit is in korte tijd sterk gestegen, naar tientallen gigabytes op een compact schijfje. Dankzij nieuwe materialen en steeds verfijndere lees/schrijf systemen is het mogelijk om op een miniem oppervlak een "1" of een "0" magnetisch op te slaan. Toch komen de komende jaren grenzen in zicht, en de verwachting is dat de capaciteitsgroei gaat afvlakken. De benodigde hoge snelheid van de schijf is bijvoorbeeld een remmende factor. Voor prof.dr. Cock Lodder is dat niet een reden om pessimistisch te zijn over de groei. Door een compleet andere manier van lezen en schrijven te kiezen, ook met geïntegreerde elektronica, blijft magnetische informatie-opslag uiterst interessant, technisch en economisch. Materialen zijn niet de belemmerende factor.

Lodders Information Storage Technology Group onderzoekt dus nieuwe wegen en heeft daarin internationaal een grote naam opgebouwd, onder meer met de spin valve transistor, een zeer gevoelige magneetsensor. Die kan worden gebruikt als sensor in een kop voor het uitlezen van zeer kleine bits. De resultaten uit dit project zullen ook gebruikt worden voor het ontwikkelen van een magnetisch RAM geheugens, de zogenaamde MRAM. Ook wordt er in de groep van Lodder gewerkt aan microSPAM systemen waarbij een oppervlak ineens wordt gescand door een groot aantal minuscule en goedkope lees- en schrijfsensoren. Onderzoeker dr.ir. Leon Abelmann, in Lodders groep, heeft voor de ontwikkeling hiervan onlangs een Vernieuwingsimpuls financiering gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Loopbaan
Lodder (62) volgde verschillende technische opleidingen, onder meer als vliegtuigwerktuigbouwkundige. Hij werkte bij Fokker en het Instituut voor Kernfysisch Onderzoek in Amsterdam. In 1964 kwam hij in dienst van de toenmalige Technische Hogeschool Twente. Sinds 1994 leidt hij de onderzoeksgroep op het gebied van informatieopslag technieken, onderdeel van de faculteit Elektrotechniek en het onderzoeksinstituut MESA+ van de UT. In 1995 promoveerde hij op het proefschrift Co-Cr-(X) Thin Films for High Density Recording".

Meer informatie over de Information Storage Technology Group is te vinden www.el.utwente.nl/tdm/istg/isyghomer.htm.

Contactpersoon Universiteit Twente, Communicatie en Transfer: ir. W.R. van der Veen, tel (053) 489 4244, e-mail w.r.vanderveen@cent.utwente.nl

© Universiteit Twente 1997-2000