Anti-Fascistiese Aktie afd. Hoorn. Pb.348, 1620 AH Hoorn Perswoordvoerder: Tel: 06-51176409


Onderwerp: Zaterdag 10 Februari 14.00 Lawaaidemonstratie bij de nieuwe Grensgevangenis in Hoorn

Geen deportatie van grensgevangenen!!!

De 'Krententuin' in Hoorn is voor de komende maanden tijdelijk in gebruik genomen voor de huisvesting van een groep vluchtelingen, die in afwachting zijn van hun vertrek uit Nederland. Zogenaamde 'grensgevangenen'. De groep verbleef in de gevangenis Westlinge te Heerhugowaard. Maar na spanningen tussen de reguliere gevangenen en de vluchtelingen moesten deze laatste overgeplaatst worden. Het Oostereiland in de Hoornse haven was tot afgelopen zomer in gebruik bij justitie. De gemeente Hoorn dacht al over aankoop, maar zal nu op zijn minst tot het voorjaar moeten wachten. De monumentale gebouwen zijn een grenshospitium geworden voor vluchtelingen die door het Rijk worden geweigerd hier te blijven. Het ministerie houdt er zestig vluchtelingen gevangen.

AFAH is van mening dat het opsluiten van mensen nergens toe leid. Dus ook het opsluiten van vluchtelingen niet. De Vluchtelingen die vastzitten hebben vaak geen idee waarom zij gedetineerd zijn, aangezien zij niks misdaan hebben. Deze vluchtelingen krijgen geen toegang tot Nederland en hebben geen mogelijkheid om buiten justitie om contacten te leggen. Niemand krijgt verder hun verhaal te horen. Ze bestaan eigenlijk niet. Als ze niet opgesloten zouden worden neemt de kans dat ze wel meer contacten krijgen â¤" en daarmee de mogelijkheid hun asielverzoek kracht bij te zetten â¤" toe. De grensgevangenis heeft dan ook vooral een afschrikkende functie. Justitie wil hiermee de indruk wekken dat ze stappen ondernemen en het probleem onder controle hebben.

De Deportatie.
Uiteindelijk is het de bedoeling om de vluchteling uit te zetten. Justitie handhaafd hier verschillende methoden voor. Je krijgt op het betreffende treinstation (in dit geval Hoorn) een kaartje tot aan de grens. Deze vluchtelingen stappen meestal op de eerst volgende halte al uit en verdwijnen zo in de illigaliteit. Een tweede manier is door ze gewoon op straat te zetten en ze op dreigende toon te vermanen het land te verlaten. Het gaat hier vaak om een groep die, zoals dat heet, technisch niet verwijderbaar zijn. Justitie heeft niet kunnen achterhalen waar zij vandaan komen. En dan is er nog Uw uitzettingsagent KLM. (De KLM is al sinds jaar en dag de vliegtuigmaatschappij die het niet erg vindt om uitgeprocedeerde vluchtelingen uit te zetten) De gedeporteerde wordt dus door de KLM uitgezet. Dat hier regelmatig geweld en dwang voor nodig is zal u niet verbazen. Denk maar aan het schreeuwen van de vluchteling waar ze een mondkapje voor hebben ontwikkeld.

Gezien het bovenstaande heeft AFAH besloten om een hart onder de riem van deze vluchtelingen te steken. Wij zullen op zaterdag 10 feb. een lawaaidemo houden bij de grensgevangenis de 'Krententuin' op het Oostereiland. Deze zal beginnen om 14.00u.

Onderstaande tekst is de Nederlandse folder

Geen deportatie van grensgevangenen!!!

Het blijft niet meer bij tv-beelden van ellende, waarna we een giro⤮tje kunnen uitschrijven, maar mensen van daar staan NU hier op de stoep. De reactie van de overheden en delen van de bevolking op deze ontwikkelingen zorgen voor scheuren in het beeld van de tolerante, democratische samenleving in het Westen. Als we het over vluchtelingenbeleid hebben, kunnen we dat niet los zien van andere ontwikkelingen. De wapens die in het Westen geproduceerd worden en gebruikt worden bij deze oorlogen leveren dikwijls flinke winsten op voor onze Westerse beschaving.

Het is dan ook niet toevallig dat het beleid er op gericht is vluchtelingen buiten het gezichtsveld van de bevolking te houden. Dit gebeurt door vluchtelingen op te sluiten in gevangenissen, opvangcentra (OC) en asielzoekerscentra (AZC) die meestal buiten de bewoonde wereld liggen. Deze ontwikkelingen stimuleren ook het Wij en Zij gevoel in de samenleving. Zij bestaan alleen uit getallen in de krant, kennen doen wij ze echter niet.

De vluchtelingen die vastzitten hebben vaak geen idee waarom zij gedetineerd zijn, aangezien zij niks misdaan hebben. Dit is vaak de hoofdzaak van klachten die zich openbaren door de spaningen bij gedetineerden, zoals: slapeloosheid, voordurende hoofdpijn en concentratieproblemen. Deze klachten worden veroorzaakt door het feit dat zij in detentie zitten en hun uitzetting boven het hoofd hangt. Daarnaast blijkt de gedetineerde vluchteling ook een speelbal binnen een juridisch vacuúm te zijn. Formeel-juridisch is het namelijk geen penitentaire inrichting. Dit betekent dat de handelswijze van justitie niet te toetsen is aan regelementen en wetten die daarvoor gelden. In de praktijk is het echter wel een gevangenis. Hierdoor kan justitie de meest vreemde capriolen uithalen (zoals veelvuldige isolatie).

Het huidige vluchtelingenbeleid is er dan ook vooral op gericht het aantal vluchtelingen te beperken. Eén van de manieren waarop dit gebeurt is vluchtelingen zo vroeg mogelijk tegen te houden. Bij binnenkomst in Nederland wordt er al meteen een eerste schifting gemaakt, waarbij een deel van de vluchtelingen direkt in de grensgevangenis verdwijnt. Hierdoor hebben zij minder kans juridisch in beroep te gaan, de uitspraak af te wachten of hun verhaal goed, rustig en duidelijk uit te leggen.
Welke overwegingen hierbij de doorslag geven is onduidelijk. Het kan alleen al het feit zijn dat de vluchteling uit een land komt waarvan justitie vindt dat er â¤~niets aan de hand is⤮. Toch probeert justitie de mythe van de eerlijke individuele afweging voor elke vluchteling overeind te houden. Opvallend is dat bij al deze stappen bijna geen controle mogelijk is.

Vluchtelingen in de grensgevangenis krijgen geen toegang tot Nederland en hebben geen mogelijkheid om buiten justitie om contacten te leggen. Niemand krijgt verder hun verhaal te horen. Ze bestaan eigenlijk niet. Als ze niet opgesloten zouden worden neemt de kans dat ze wel meer contacten krijgen â¤" en daarmee de mogelijkheid hun asielverzoek kracht bij te zetten â¤" toe. De grensgevangenis heeft dan ook vooral een afschrikkende functie. Justitie wil de indruk wekken dat ze stappen ondernemen en het probleem onder controle hebben.

De Deportatie.
Uiteindelijk is het de bedoeling om de vluchteling uit te zetten. Justie handhaafd hier verschillende methoden voor. Je krijgt op het betreffende treinstation een kaartje tot aan de grens. Deze vluchtelingen stappen meestal op de eerst volgende halte al uit en verdwijnen zo in de illigaliteit. Een tweede manier door ze gewoon op straat te zetten en ze op dreigende toon te vermanen het land te verlaten. Het gaat hier vaak om een groep die, zoals dat heet, technisch niet verwijderbaar zijn. Justitie heeft niet kunnen achterhalen waar zij vandaan komen. En dan is er nog Uw uitzettingsagent KLM. (De KLM is al sinds jaar en dag de vliegtuigmaatschappij die het niet erg vindt om uitgeprocedeerde vluchtelingen uit te zetten)De gedeporteerde wordt via vliegmaatschappij KLM uitgezet. Dat hier regelmatig geweld en dwang voor nodig is zal u niet verbazen. Denk maar aan het schreeuwen van de vluchteling waar ze een mondkapje voor hebben ontwikkeld.

Einde Persbericht