Politiebericht Friesland: Fryslân 11-02-2001
Politieberichten van 10/2 (13.00) t/m 11/2 (13.00)

Leeuwarden: zakkenrollen
Vrijdag omstreeks 22.30 uur liep een 53-jarige inwoonster van Harlingen naar haar auto naast het gerechtshof op het Zaailand. Toen ze de deur van de betsuurderzijde opendeed, werd haar schoudertas van haar schouder gegrist. De verdachte reed op een fiets, naast hem fietste nog een jongen. Toen de eerste jongen de tas greep, viel de inhoud op de grond. Alleen de tas werd meegenomen. Beide verdachten fietsten in de richting van de Westerkade. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Drachten: vernieling auto
Tussen vrijdag 23.00 uur en zaterdag 09.00 uur is een auto, die geparkeerd stond aan de Butewacht, beschadigd. De spiegel aan de bestuurderskant is afgebroken, tevens is de auto bekrast. De schade bedraagt circa 3300 gulden. Aangifte is gedaan door een 57-jarige inwoner van Drachten.

Leeuwarden: fietsendief aangehouden
Zaterdagmiddag zag een politieman, in zijn vrije tijd, dat een 26-jarige inwoner van Leeuwarden meer dan gewone belangstelling had voor een fiets, die geparkeerd stond bij de brugleuning van de Langepijp, ten westen van De Waag. Na het losknippen van het kabelslot, dat aan de brugleuning vastzat, werd de verdachte aangehouden. De fiets behoorde toe aan een 33-jarige inwoner van Leeuwarden.

Akmarijp: aanrijding met letsel
Zaterdag omstreeks 14.00 reed een 52-jarige automobilist uit Blokker over de Fjildwei in de richting van Joure. Op hetzelfde moment fietste een 76-jarige inwoonster van Joure over de Graverij in de richting van de Fjildwei. Zij dacht dat ze nog voor de auto langs kon. Dit bleek niet het geval te zijn. Zij botste tegen de zijkant van de auto, die nog naar rechts uitweek, maar een aanrijding was niet meer te voorkomen. De vrouw viel op het wegdek en is met een hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Makkum: aanhouding na steekpartij
Zaterdagmiddag vond een huiselijke twist plaats in een woning aan de Krommesloot. Een 52-jarige inwoner van Makkum kreeg een pan in zijn richting gegooid van een 26-jarige inwoner van Makkum. De 52-jarige greep hierop een mes en stak de 26-jarige in zijn rug. De 52-jarige Makkumer is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau van Sneek.

Leeuwarden: tasjesroven
Zaterdag omstreeks 18.00 uur liep een 83-jarige inwoonster van Leeuwarden over De Bird. Toen ze van achteren genaderd werd door twee fietsers, griste de jongen die rechts van haar fietste haar handtas weg. In de tas zat een trui met een waarde van 20 gulden. De vrouw heeft aangifte gedaan. Drie kwartier later vond er weer een tasjesroof plaats, ditmaal op de Brandemeer. De twee fietsers verdwenen richting de rondweg. In de tas zat enkele honderden guldens en een identiteitsbewijs. Een 60-jarige inwoonster van Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: parkeercontrole
Zaterdagavond zijn tijdens de wedstrijd van Cambuur op het Cambuurplein 34 parkeerbonnen uitgeschreven. Vervolgens zijn in de Harmoniebuurt nog eens 27 parkeerbonnen uitgedeeld.

Drachten: inbraak woning
Zaterdagavond is ingebroken in een woning aan de Fonejacht. Men kwam binnen door een raam op de begane grond open te breken. Ontvreemd werd een videorecorder. Aangifte is gedaan door een 68-jarige inwoner van Drachten.

Lemmer: rijden met drank op
Zaterdag omstreeks 23.50 uur werd een 45-jarige automobilist uit Bantega aangehouden op de Zeedijk. Hij viel op doordat hij bij het ronden van een rotonde ook het fietspad gebruikte. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 535 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uren.

Wolvega: lastige klant
In een horecagelegenheid aan de Oppers, zondag omstreeks 00.40 uur, wond een 38-jarige inwoner van Oldeholtpade zich op over een kaartspel. Hij bedreigde de eigenaar met een kapot colaglas. De ondertussen aanwezige politie zette de diensthond in. Per abuis werd hierbij een politieman in de onderarm gebeten. Uiteindelijk kon de verdachte geboeid in de politieauto worden gezet. Hierbij moest het interieur het ontgelden. Tevens uitte de verdachte zwaar beledigende taal richting de politiemensen. De verdachte is overgebracht naar het bureau in Drachten. Hij krijgt een proces-verbaal voor bedreiging, mishandeling en lokaalvredebreuk.

Drachten: beledigen politieman
Zondag omstreeks 01.05 uur werd een 15-jarige inwoner van Drachten uit een horecagelegenheid op de Kaden gezet. Op straat vierde hij zijn agressie verbaal bot op een politieman. Hierop is hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Een 15-jarige inwoner van Drachten, die meende zich met de zaak te moeten bemoeien, is eveneens aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering.

Drachten: inbraak woning
Zaterdagavond is ingebroken in een woning aan de Sydwende. Men is de woning binnengegaan via een raam aan de zijkant. Ontvreemd werd een televisie met ingebouwde video, een stereo-installatie, vijf geluidsboxen en een zestal compact discs. Aangifte is gedaan door een 45-jarige inwoner van Drachten. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Koudum: vernieling attentiepaal
Zondag omstreeks 01.00 uur signaleerde de politie dat op de Sudergoawei een zogenaamde attentiepaal (U rijdt te snel) uit zijn verband was gerukt. Waarschijnlijk heeft men geprobeerd de paal met een auto uit de grond te trekken. De vernieling heeft in de avonduren plaatsgevonden. De politie vraagt getuigen zich te melden op het algemene nummer van de politie, 0900 8844.

Lemmer: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 02.40 uur is een 49-jarige automobilist uit Lemmer aangehouden op de Urkerstraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau te Lemmer blies hij 310 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Berlikum: dealers aangehouden
Zondag omstreeks 02.00 uur werd door personeel van een horecagelegenheid aan het Hemmemaplein gezien dat een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aan het dealen was. Toen hij hierop werd aangesproken gooide hij een zevental XTC-pillen op de grond, alsmede een aantal bankbiljetten. De verdachte werd overgedragen aan de politie die de verdachte overbracht naar het politiebureau in Leeuwarden. De verdachte is voorgeleid. Twee andere betrokkenen, een 22-jarige inwoner van Workum en een 35-jarige inwoner van Berlikum, zijn na verhoor weer op vrije voeten gesteld. Tien minuten later werden nogmaals twee verdachten aangehouden voor het handelen in verdovende middelen. De ene verdachte, een 28-jarige inwoner van Lemmer, bleek in het bezit te zijn van vijf wikkels met speed, een andere, een 22-jarige inwoonster van Leeuwarden, bleek in het bezit te zijn van 30 XTC-pillen en enkele honderden guldens aan papiergeld. De twee verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau in Leeuwarden.

Sint Nicolaasga: rijden onder invloed
Op de Langwarderdyk werd zondag omstreeks 03.05 een 27-jarige automobilist uit Langweer aangehouden. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 300 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Lemmer: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 03.50 uur is een 21-jarige automobilist uit Nijmegen aangehouden op de Lennastraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau te Lemmer blies hij 500 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 03.40 uur werd een 34-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op de Spanjaardsstraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 330 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Heerenveen: vernielingen
Zondag omstreeks 01.30 uur kreeg de politie een melding dat geprobeerd werd een geldautomaat op De Jister te vernielen. Hoewel de politie snel ter plaatse was, werd niemand meer aangetroffen. Vervolgens bleek dat op het Kattebos van een zestal autos de spiegels waren vernield, waarschijnlijk door dezelfde personen. Op de Van Dekemalaan is een aantal spiegels vernield, op de Bolster een. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Menaldum: inbraak woning
Zaterdag is ingebroken in een woning aan de Rixt van Doniastrjitte. Men is binnengekomen via het forceren van een bovenraam. Ontvreemd werd onder andere een fotocamera, een verrekijker, wat buitenlands geld en een paar sportschoenen. Aangifte is gedaan door een 62-jarige inwoner van Menaldum. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Wirdum: invordering rijbewijs
Zondag omstreeks 05.30 uur werd gecontroleerd met de lasergun op de Rijksweg N32 ter hoogte van Wirdum. Ter plaatse is 70 kilometer per uur toegestaan. Een 21-jarige automobilist uit Heerenveen reed echter 125 kilometer per uur. Een overschrijding van 55 kilometer per uur. Hierop is de verdachte zijn rijbewijs ingevorderd.

Oosterstreek: inbraak kantine
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in de kantine van een sportvereniging aan de Schoolstraat. Men is via de zijkant het pand binnengekomen. In de keuken is de frituur aangezet en zijn patat en kipburgers verorberd. Tevens is brood gesmeerd en opgegeten. Waarschijnlijk is er verder niets ontvreemd. Een 43-jarige inwoner van Oosterstreek heeft aangifte gedaan.

Noordwolde: diefstal auto
Zondagochtend is een auto ontvreemd uit een pand aan de Ds. Reitsmastraat. Het slot van het pand was vernield, evenals het slot van het toegangshek. Naast de auto een zwarte Opel Astra met het kenteken RS GS 65 -, werden verder nog drie autoradios en een autonavigatiesysteem ontvreemd. Een 47-jarige inwoner van Oosterwolde heeft aangifte gedaan.

Uitwellingerga: te zwaar beladen
Op de A7 bij Uitwellingerga reed zondag omstreeks 10.45 een 55-jarige automobilist uit Sneek in een personenwagen met aanhangwagen. Deze was beladen met 180 betonnen tegels. Hij kwam uit de richting Sneek en ging in de richting van Joure. Bij het aquaduct begon te auto te slingeren. Omdat de bestuurder ging remmen begon de te zwaar beladen aanhangwagen te scharen en kwam deze met de linkerzijde tegen de linkerachterzijde van de personenwagen. Beide voertuigen zijn afgesleept. De tegels zijn afgeladen en zullen door een ander voertuig worden opgehaald. De bestuurder krijgt een proces-verbaal voor het rijden met een te zware lading.

Bureau Voorlichting & PR, telefoon 058 - 880 8272