BOVAG

BOVAG wil waarborgen voor autoverkoopbedrijven

BOVAG WIL WAARBORGEN VOOR AUTOVERKOOPBEDRIJVEN IN EUROPESE WETGEVING

Autoverkoopbedrijven moeten ook in de toekomst hun onafhankelijk kunnen behouden om, zonder dominante invloed van fabrikant en importeur, hun bedrijf te kunnen voeren. Hierdoor wordt een competitieve markt behouden ten gunste van alle spelers en niet in de laatste plaats van de consument. Daartoe zijn bepaalde waarborgen voor de detaillist in de autosector noodzakelijk.

Ten eerste is dat een minimale looptijd van contracten tussen dealers enerzijds en importeurs/fabrikanten anderzijds. Ten tweede moeten de afspraken over doelstellingen van verkoop en service inspanningsverbintenissen zijn en geen resultaatsverbintenissen. Tenslotte is de vrije verkrijgbaarheid van technische informatie van belang.

Dit bepleit BOVAG namens haar Europese koepelorganisatie CECRA morgen en overmorgen in Brussel tijdens een hoorzitting van de Europese Commissie. De hoorzitting gaat over het functioneren van de verordening 1475/95; de verordening die sinds 1995 regels stelt voor contracten tussen dealers, importeurs en fabrikanten.

Deze verordening loopt in september 2002 ten einde en is het afgelopen jaar door de Commissie geëvalueerd. Tijdens de hoorzitting worden betrokken bedrijfs- en consumentenorganisaties gehoord over hun visie op de evaluatie naar het functioneren van de verordening.

Verwacht wordt dat najaar 2001 de Europese Commissie met een voorstel voor toekomstige wetgeving komt.

Einde bericht.